Kunstgras vastzetten: waarom?

Als je zelf kunstgras gaat leggen is het belangrijk om te bedenken of en hoe je de grasmat vast gaat zetten. Je wil immers dat het kunstgras goed op haar plek blijft liggen en niet gaat schuiven, opwaait of gaat kreukelen. De eenvoudigste manier om kunstgras vast te zetten is met kunstgrashaken. Maar haken kun je alleen gebruiken als je een zachte ondergrond hebt. Als je bijvoorbeeld kunstgras op het balkon of dakterras legt, heb je een andere oplossing nodig.

Wanneer moet je kunstgras vastzetten?

Het is niet altijd nodig om kunstgras vast te zetten. Het bevestigen van kunstgras is met name belangrijk als je van plan bent het gazon intensief te gebruiken. Denk je veel over het gazon te lopen? Heb je honden die op het kunstgras spelen? Of rennen de kinderen graag door de tuin? Dan is het verstandig om het kunstgras te verankeren. Zo voorkom je dat het gaat verschuiven, waardoor er kreukels ontstaan.

Daarnaast is het aan te raden om het kunstgras vast te zetten als het op een plek ligt waar het veel waait. Als je kunstgras bijvoorbeeld op een balkon of dakterras legt dat veel wind vangt, dan is het verstandig om het kunstgras vast te maken, zodat het niet op kan waaien.

Als je een siergazon hebt dat wordt omringd door een goede kantopsluiting, is het in principe niet nodig om de grasmat vast te zetten. Een laagje instrooizand is dan vaak voldoende om de grasmat op haar plek te houden. Toch kan het nooit kwaad om het kunstgras met een paar haken langs de randen extra stevig vast te maken.

Meer over de benodigdheden om kunstgras te leggen.

Hoe zet je kunstgras vast?

Een van de meest effectieve manieren om kunstgras vast te zetten is met kunstgrashaken. Deze haken zijn vooral handig voor zachte ondergronden. De lange haken met dubbele pinnen kun je makkelijk door de grasmat heen in de bodem drukken. Door de dunne structuur zie je de haken niet en voel je ze nauwelijks als je loopt, helemaal niet als je een laagje instrooizand gebruikt.

Kunstgrashaken kun je niet gebruiken als je kunstgras legt op een terras, balkon of andere harde ondergrond. In dat geval moet je dus een andere oplossing verzinnen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het kunstgras vast te lijmen. Het nadeel hiervan is dat je het in de toekomst moeilijk kunt verwijderen. Een andere oplossing is dubbelzijdig tape. Op deze manier kun je het kunstgras makkelijker loshalen. Het nadeel is dat het minder goed vastzit.

Kunstgras vastzetten met haken

Kunstgrashaken zijn een eenvoudige en goede manier om kunstgras vast te zetten. Vergelijkbaar met tentharingen kun je ze eenvoudig in de grond duwen of eventueel met een rubberen hamer in de grond slaan. Je kunt de haken van 30 cm lang makkelijk door de rug van de grasmat heen steken.

We adviseren over het algemeen om gebruik te maken van één haak per vierkante meter. Steek grofweg iedere meter een haak in het kunstgras.

Als je gebruikmaakt van instrooizand (wat wij altijd adviseren) en niet van plan bent om het gazon intensief te gebruiken, dan kun je iets minder haken gebruiken. In dat geval kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om de grasmat alleen aan de randen vast te zetten.

Een geschikte ondergrond voor kunstgras

Voordat je het kunstgras kan leggen en vastzetten, is het belangrijk om eerst te zorgen voor een geschikte ondergrond. Maar wat gebruik je onder kunstgras? De beste ondergrond voor kunstgras is er een die stabiel en waterdoorlatend is. Zand, met name grovere zandsoorten als brekerzand, voldoet aan deze voorwaarden. Andere geschikte ondergronden zijn bijvoorbeeld steenpuin, breekpuin of cementzand.

Zwarte aarde en klei zijn beslist niet geschikt als fundering voor een kunstgras gazon. Aarde is niet stevig genoeg en klei laat niet genoeg water door. Het is wel mogelijk om kunstgras te leggen over een oud terras.

Als jouw tuin een bodem heeft die niet geschikt is voor kunstgras, dan kun je de bodem zo’n 10 tot 15 centimeter afgraven en hier een geschikte ondergrond van bijvoorbeeld zand plaatsen.

Meer over kunstgras ondergrond

Waterafvoer op het balkon

Kunstgras is ook te gebruiken op plekken waar echt gras normaal gesproken niet wil groeien. Grastapijt wordt bijvoorbeeld veel gebruikt op het balkon. Ook is kunstgras op het dakterras een stijlvolle oplossing, die het dak een stuk gezelliger maakt en bovendien dient als bescherming voor het dak.

Op een balkon en dakterras is het extra belangrijk om rekening te houden met de waterafvoer. Wanneer er teveel water op het dak blijft staan kan dit leiden tot lekkage in het gebouw.

Controleer of het balkon of dakterras een goede afvoer heeft en of het regenwater hier ook makkelijk heen kan stromen. Als dat niet het geval is, maak dan gebruik van drainageplaten of valdempende platen onder de grasmat. Deze platen hebben een drainerende werking, waardoor overtollig regenwater gemakkelijk weg kan lopen.

Lees hier hoe je kunstgras op het balkon legt

Zand onder kunstgras is stevig, stabiel en waterdoorlatend. Als je ervoor kiest om zand te storten als fundering, dan is een van de voordelen dat je de grasmat makkelijk vast kunt zetten met kunstgrashaken. In tegenstelling tot met cementzand of breekpuin kun je met zand de kunstgrashaken makkelijk door het kunstgras in de bodem steken. Voor extra stabiliteit en om de grassprieten te ondersteunen, adviseren we ook het gebruik van een laagje invulzand.

Wil je kunstgras leggen op tegels? Dan is het niet per se nodig om de tegels te verwijderen. Je kunt het kunstgras ook over de tegels heen leggen. Om oneffenheden weg te werken en zachter te lopen kun je eventueel een laag valdemping tussen de tegels en de grasmat plaatsen.

Als je het kunstgras vast wil zetten, dan kun je gebruikmaken van lijm of kit, bijvoorbeeld de kunstgraslijm die je gebruikt voor het verbinden van de stroken kunstgras. Houd er wel rekening mee dat de grasmat in de toekomst moeilijk te verwijderen of te verplaatsen is.

Daarom kun je het kunstgras ook vastzetten met dubbelzijdig tape. Dit is minder stevig, maar wel makkelijker te verwijderen.

Je kunt er ook voor kiezen het kunstgras los op de tegels te leggen. In dat geval is het extra belangrijk om instrooizand over de grasmat te strooien.

Het vastzetten van kunstgras op een balkon of dakterras is vergelijkbaar met dat op een gewoon terras. Je kunt er dus lijm of dubbelzijdig tape voor gebruiken.

Of het nodig is om het kunstgras vast te zetten, hangt af van hoe je het kunstgras wilt gebruiken en de ligging van het balkon of dakterras. Als je een klein balkon hebt, dat voornamelijk in de luwte ligt en als je een tafel of een paar stoelen op het balkon zet, is het doorgaans niet nodig om het kunstgras vast te maken.

Bij grotere oppervlakken is het vaak wel verstandig om het grastapijt vast te maken. Met name dakterrassen vangen veel wind. Daarom is het bij kunstgras op het dakterras verstandig om het gazon vast te zetten.

Meer over kunstgras leggen op balkon

Instrooizand

Bij Kunstgras.nl adviseren we altijd om de grasmat in te strooien met een laagje kwartszand. Dit instrooizand zorgt voor extra gewicht, zodat de grasmat stabieler ligt. Voor gazons die goed opgesloten liggen in een kantopsluiting en die niet bijzonder intensief gebruikt worden, is dit vaak al voldoende om de grasmat op haar plek te houden.

Een laagje instrooizand ondersteunt bovendien de grassprieten, die daardoor beter overeind blijven staan. Verder zorgt het voor extra bescherming van de grasmat. Daarnaast loopt kunstgras met een laagje zand in de bodem simpelweg lekkerder en het ziet er natuurlijker uit.

Kwartszand is natuurlijk zand, dat 100% veilig is.

Meer over zand op kunstgras

Kantopsluiting

Een andere belangrijke manier om ervoor te zorgen dat grasmat niet gaat schuiven en strak blijft liggen is een kantopsluiting. Dit is een opstaande rand, waar het kunstgras tegenaan ligt. Een terras en tuinpad vormen van zichzelf al een rand. Hier is een kantopsluiting dus niet nodig.

Maar als het gazon bijvoorbeeld grenst aan plantenbakken, dan kun je zelf een opstaande rand plaatsen. Die kan bijvoorbeeld bestaan uit beton, kunststof of cortenstaal. Het is het mooist als de grassprieten net iets boven de kantopsluiting uitsteken.

Kunstgras en honden

Heb je huisdieren die graag op het gazon spelen? Vooral als je honden hebt die je in de tuin wilt laten ravotten, is het verstandig om de grasmat vast te zetten. Een speelse hond kan namelijk de neiging hebben om het kunstgras aan de rand omhoog te trekken. Dit kun je voorkomen door de grasmat aan de randen vast te maken met haken. Zo kan je de hond onbelemmerd in de tuin laten spelen, zonder dat jij je zorgen hoeft te maken dat je trouwe viervoeter de grasmat lostrekt of verplaatst.

Meer over kunstgras en honden

Kunstgras laten leggen

Wil je er zeker van zijn dat je nieuwe kunstgras mooi strak ligt en niet kan verschuiven of opwaaien? Dan kun je er ook voor kiezen het te laten leggen door een professionele installateur.

Bij Kunstgras.nl werken we samen met verschillende verkooppunten, verspreid door het land. Deze verkooppunten verzorgen ook de installatie van het kunstgras.

Of je nu kunstgras wilt in de tuin, op het balkon of voor een sport- of speelveld, de ervaren installatieteams weten met hun ervaring precies wat er moet gebeuren voor een optimale plaatsing. Daarbij zorgen zij voor een geschikte ondergrond, het uitsnijden en verlijmen van de grasmat en een naadloze afwerking. Uiteraard zetten zij de grasmat ook voor je vast en kunnen ze deze direct voor je inzanden.

Meer over kunstgras laten leggen