Zand op kunstgras: waarom is dat belangrijk?

Kunstgras.nl raadt het gebruik van een laagje zand op het kunstgras altijd aan. Instrooizand beschermt de grasmat en zorgt er bovendien voor dat de grassprieten beter overeind blijven staan. Bovendien zitten er vrijwel geen nadelen aan het gebruik van instrooizand.

Op deze pagina leggen we uit wat voor zand je nodig hebt en hoeveel en waarom dat belangrijk is.

Let op: gebruik geen gewoon zand! Regulier zand is beslist niet geschikt om je grasmat mee in te zanden. Normaal zand heeft namelijk scherpe randen die de grasmat kunnen beschadigen. Bovendien klinkt normaal zand meer in en neemt het water op. Hierdoor wordt het drassig en kan regenwater minder goed door de grasmat heen zakken. Gebruik daarom alleen kwartszand.

Wat is instrooizand?

Instrooizand is, zoals de naam al doet vermoeden, zand dat je strooit over het kunstgras, waardoor zich een zandlaagje vormt op de bodem van de grasmat, tussen de vezels.

Waarom is dat nodig? Ten eerste beschermt het zand beschermt de vezels van het kunstgras. Zo helpt instrooizand om het kunstgras langer mee te laten gaan. Door de vezels te beschermen tegen beschadiging en slijtage, blijft het kunstgras langer in goede staat en hoef je minder snel nieuw kunstgras aan te schaffen.

  • Het ondersteunt de vezels
  • Door het gewicht blijft de mat strak liggen
  • Het invulzand geeft stabiliteit aan de mat
  • Het instrooizand beschermt mat en grassprieten
  • Het loopt prettiger

 

Maar dat is niet alles: instrooizand heeft nog meer voordelen.

Zand op kunstgras

Instrooizand heeft een brandvertragende werking. Het zand maakt het gras minder licht ontvlambaar en zorgt ervoor dat eventueel vuur zich minder snel verspreidt over de grasmat. Dit maakt kunstgras een extra veilige oplossing, niet alleen in je tuin, maar ook op openbare plekken zoals sportvelden en speeltuinen.

Daarnaast houdt het zand de grasmat lekker koel. Dit is vooral in de zomer belangrijk voor het speelcomfort van kinderen en huisdieren. Door het zand wordt de warmte beter verspreid en blijft het kunstgras koeler. Dit maakt het comfortabeler om op te spelen, zelfs op de heetste dagen van het jaar.

Een belangrijk aspect van kunstgras is de esthetiek. Moderne kunstgrassen hebben een zeer natuurlijke uitstraling en zijn nog maar nauwelijks van echt gras te onderscheiden.

Instrooizand draagt bij aan de natuurgetrouwe aanblik van het gazon. Het zorgt ervoor dat het gras mooi rechtop blijft staan. Daarnaast voelt het ook natuurlijker om over gras te lopen met een laagje zand.

Het instrooizand voegt ook extra gewicht toe aan je gazon. Dit zorgt ervoor dat de grasmat mooi strak ligt en minder snel gaat verschuiven. Ook zal het kunstgras minder snel gaan kreukelen of golven.

Wil je een gazon dat extra goed vastligt? Bijvoorbeeld omdat je huisdieren hebt die op het gazon spelen? Dan kun je het kunstgras ook nog vastzetten met kunstgrashaken.

Moet ik infillzand gebruiken?

Het gebruik van instrooizand heeft veel voordelen, maar is niet strikt noodzakelijk. Ook zonder zand kun je de grasmat gewoon gebruiken. Wel zullen de vezels sneller plat gaan liggen zonder invulzand. Instrooizand is een geurloos natuurproduct. Het brengt dus vrijwel geen nadelen met zich mee, terwijl het je grasmat beschermt en prettiger loopt.

Laat u goed informeren!

Welk soort zand heb ik nodig?

invulzand

Je kunt niet zomaar ieder soort zand over je kunstgras strooien. Gebruik alleen silicazand of kwartszand. De meeste soorten zand kunnen namelijk modderig worden als het regent of worden makkelijk uit het gazon gelopen. Daarom is bijvoorbeeld gewoon bestratingszand beslist niet geschikt om kunstgras mee in te strooien. De meeste  soorten zand zijn bovendien te scherp en kunnen daardoor de vezels beschadigen.

Instrooizand voor kunstgras dient een zand met een grove, ronde korrel te zijn. Silicazand of kwartszand heeft zo’n mooie ronde korrel en precies de juiste grootte. Hierdoor blijft het zand op de bodem van de grasmat tussen de vezels liggen. Je loopt het zand dus niet uit de grasmat. Kwartszand is 100% natuurlijk, niet schadelijk voor mens of natuur en heeft een laag ijzergehalte.

Bij Kunstgras.nl kun je meteen het juiste instrooizand kopen. Je kunt dit direct met je grasmat thuis laten bezorgen.

Veelgestelde vragen

Hieronder enkele veel voorkomende vragen met betrekking tot invulzand. Mocht u toch nog vragen hebben, neem dan contact met ons op! Wij helpen u graag verder.

Is instrooizand veilig

Ja, instrooizand is beslist veilig om te gebruiken op kunstgras, mits je het juiste zand koopt. Kwartszand is 100% vrij van schadelijke stoffen en metalen en heeft geen negatieve gevolgen voor de gezondheid. Zelfs als huisdieren of kinderen per ongeluk wat zand in de mond stoppen is dat niet schadelijk.

Loop ik het zand niet uit de grasmat?

Als we instrooizand adviseren aan onze klanten, dan vragen zij vaak direct of dat geen rommeltje wordt. Wordt het zand niet drassig als het geregend heeft? Gaat het niet in de kleding zitten? En loop je het niet uit het gazon? Instrooizand ligt helemaal op de bodem van de grasmat en zit dus verstopt tussen de vezels. Kwartszand heeft grove, zware korrels die ook netjes op hun plek blijven liggen als er over het gazon gelopen of gerend wordt.

De ronde korrels absorberen geen water. Het zand wordt dus ook niet modderig of drassig als het regent.

Is rubbergranulaat een geschikt alternatief?

Veel mensen denken bij kunstgras nog steeds aan hockey- en voetbalvelden. Die werden in het verleden ingestrooid met rubbergranulaat. Dit diende ervoor om het kunstgras prettiger te laten lopen en de bal natuurlijker te laten rollen en stuiteren.

Rubbergranulaat raden we beslist af voor het gebruik met ons kunstgras. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het mogelijk ongezond is en bovendien schadelijk voor het milieu. Daarnaast zien de rubberkorrels er simpelweg niet mooi uit op een natuurgetrouw kunstgrasveld. Instrooizand heeft een veel natuurlijker uitstraling en biedt geen enkel risico voor de gezondheid.

Comfort en zachtheid

Een belangrijke eigenschap van instrooizand is dat het ervoor zorgt dat je comfortabeler loopt op het kunstgras. Het laagje zand zorgt voor een beetje extra demping, waardoor het natuurlijker aanvoelt onder je voeten. Hierdoor zullen valpartijen ook minder pijnlijk zijn, wat van belang is als er kinderen op het gazon spelen.

Wil je nog iets meer demping? Dan kun je bijvoorbeeld valdemping aanbrengen onder het gazon. Deze platen zijn beschikbaar in verschillende diktes, zodat je precies de mate van demping kunt kiezen waar je naar op zoek bent.

Hoe moet je kunstgras inzanden?

Het bezanden van kunstgras is niet heel ingewikkeld. Het is belangrijk om eerst het kunstgras goed op te borstelen, zodat de vezels rechtop staan. Vervolgens kun je het zand zo gelijkmatig mogelijk over het oppervlak uitstrooien.

Borstel het zand hierna gelijkmatig in. Dit kun je doen met een bezem met harde borstel. Je kunt het best in de lengte van de rol vegen. Op deze manier vormt zich het makkelijkst een laag op de bodem van de grasmat. Voor het mooiste resultaat kun je vervolgens nog eens goed opborstelen. Als de grassprieten na verloop van tijd wat plat gaan liggen, dan kun je het gazon weer even opborstelen.

Hoeveel instrooizand heb ik nodig?

Hoeveel zand je nodig hebt, hangt onder andere af van de grootte van het oppervlak. Daarnaast is ook het type kunstgras van invloed op de hoeveelheid zand die je nodig hebt. In ons assortiment vind je namelijk verschillende soorten kunstgras. Sommige hebben een langere poolhoogte, andere hebben juist kortere vezels.

Een gazon met kortere vezels heeft wat minder kwartszand nodig dan een grasveld met lange sprieten. Over het algemeen wordt aangeraden om ongeveer 5 tot 10 kilogram zand per vierkante meter te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat het kunstgras goed op zijn plek blijft liggen en er natuurlijk uit blijft zien.

Wil je weten hoeveel instrooizand het meest geschikt is voor jouw grasmat? Neem dan gerust contact op met een van onze verkooppunten. De medewerkers kunnen jou alles vertellen over het kunstgras en een betrouwbare inschatting maken hoeveel zand je ongeveer nodig hebt.

Hoe vaak moet je het kunstgras bezanden?

Omdat het zand na verloop van tijd wat in kan klinken, met name bij intensief gebruik, adviseren we om het zand ongeveer een keer per jaar bij te vullen. Als je het kunstgras zeer intensief gebruikt of als er kinderen of huisdieren op het gazon ravotten, dan kan het nodig zijn om het gazon nog iets vaker bij te zanden.

Kunstgras laten leggen

Als je kunstgras koopt bij Kunstgras.nl, dan kun je ook gebruikmaken van de installatieservice van onze dealers. We beschikken over verkooppunten door heel het land en deze kunstgrasspecialisten verzorgen de volledige aanleg van het kunstgras. Hierbij nemen zij ook direct het inzanden van de grasmat voor hun rekening. Als klant heb je zelf dus nergens omkijken naar.

Kunstgras zelf leggen

Wil je de grasmat liever zelf leggen? Bestudeer dan onze handleiding. Hierin lees je stap voor stap hoe je de grasmat moet plaatsen.

Kunstgras kopen lelystad