Benodigdheden kunstgras leggen

Als je van plan bent om zelf kunstgras aan te gaan leggen, dan heb je verschillende materialen en gereedschappen nodig. In dit artikel leggen we uit wat voor benodigdheden er zijn voor het aanleggen van kunstgras, waar deze accessoires voor dienen en wanneer je ze precies nodig hebt.

Sommige benodigdheden heb je vrijwel altijd nodig, andere zijn optioneel. Zorg dat je precies weet wat je nodig hebt, voordat je begint met de installatie van je grasmat.  Zo voorkom je dat je moet stoppen als je bezig bent met het plaatsen of in de verleiding komt om te improviseren.

Kunstgras is een oplossing die jarenlang meegaat als het op de juiste manier wordt gelegd. Het is zonde als jouw grasmat niet aan de verwachtingen voldoet omdat het niet op de juiste manier is geplaatst of omdat er belangrijke onderdelen ontbreken.

Wil je het kunstgras liever laten leggen? Neem dan contact op met een van onze leveranciers. Zij kunnen de volledige aanleg van het kunstgras voor je verzorgen.

Wat heb je nodig om kunstgras te leggen?

Voordat je aan de slag gaat met het aanleggen van kunstgras, is het belangrijk om te weten wat je nodig hebt. Hieronder hebben we een lijst gemaakt van de benodigdheden die veelal vereist zijn.

kunstgras greenland bovenaanzicht

Als je kunstgras gaat leggen heb je natuurlijk allereerst de grasmat zelf nodig. Kunstgras is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. De modellen verschillen onderling op het gebied van zachtheid, kleur en natuurgetrouwheid. Sommige kunstgrassen hebben langere vezels, andere juist wat kortere sprieten. Ook verschillende modellen onderling op het gebied van vezeldichtheid (hoeveel sprieten per vierkante meter). Hoe hoger de vezeldichtheid, hoe voller de grasmat oogt.

Hoe hoger de kwaliteit van het kunstgras, hoe intensiever de grasmat doorgaans gebruikt kan worden zonder dat de grassprieten plat gaan liggen.

Bij het kopen van kunstgras is het belangrijk om goed na te denken over hoe je het kunstgras wilt gebruiken en wat voor model daar het best bij past.

Bekijk onze modellen

onderdoek kunstgras

Een drukverdelend onderdoek of stabilisatiedoek heeft verschillende functies. Allereerst zorgt het voor een beschermende laag tussen de grasmat en de ondergrond. Daarnaast verdeelt het doek de druk over een groter oppervlak. Hierdoor krijg je minder snel putten in de grasmat als je bijvoorbeeld een stoel of tafel op het gazon zet.

Daarnaast voorkomt een onderdoek dat er vanuit de ondergrond onkruid door de grasmat heen kan groeien. We raden het gebruik van een onderdoek dan ook vrijwel altijd aan.

Alleen als je kiest voor een ondergrond van cementzand of valdempende of drainerende platen gebruikt is een onderdoek niet noodzakelijk.

Een scherp kunstgrasmes of stanleymes is een onmisbaar gereedschap tijdens het aanleggen van kunstgras. Met een bot mes kun je de grasmat beschadigen. Zorg daarom altijd dat je een goed mes bij de hand hebt.

Een kunstgrasmes is een vlijmscherp breekmesje, waarmee je moeiteloos door de rug van de grasmat snijdt. Zo kun je het kunstgras zeer precies afsnijden. Ideaal voor een gedetailleerde afwerking van je gazon en cruciaal als je om obstakels als bomen en plantenbakken heen moet werken.

Een bezem met harde borstel heb je onder andere nodig om de vezels op te borstelen. Wanneer er op de grasmat gelopen wordt, kunnen de vezels wat plat gaan liggen. Door de grasmat af en toe op te borstelen staat het gras weer fier overeind.

Daarnaast kun je met de bezem afgevallen bladeren en takken van het gazon vegen. Zo houdt je de grasmat schoon en verminder je de kans dat er onkruid gaat ontkiemen in het kunstgras.

We adviseren om de grasmat altijd in te strooien met een laagje kwartszand. Dit zand beschermt de vezels en zorgt ervoor dat de grassprieten beter overeind blijven staan. Daarnaast loopt gras met een laagje instrooizand prettiger en ziet het er natuurlijker uit. Ook niet onbelangrijk: het zand heeft een brandvertragende werking.

Het gewicht van het zand in de grasmat zorgt er bovendien voor dat het kunstgras stabieler ligt en minder snel gaat schuiven.

Kunstgras naden maken

Als het kunstgras breder is dan 4 meter, dan is het noodzakelijk om de verschillende banen aan elkaar te lijmen. Hiervoor kun je lijmband en lijm gebruiken of een zelfklevende lijmband gebruiken.

Als je een lijmband en lijm gebruikt moet je de band insmeren met lijm. Hiervoor kun je een lijmkam gebruiken. Nadat je de stroken hebt verlijmd moet je de lijm even laten drogen.

Een zelfklevende lijmband kun je rechtstreeks onder de naad plaatsen en de bovenkant eraf trekken. De zelfklevende lijmband hoeft niet te drogen

kunstgras haken

Als een grasmat intensief gebruikt wordt, dan adviseren we om het kunstgras vast te zetten met kunstgrashaken. Zo voorkom je dat de grasmat kan gaan schuiven. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als je honden hebt die op het gazon spelen. Door het gras aan de randen vast te zetten, voorkom je dat je trouwe viervoeter het lostrekt en ermee gaat spelen.

Je kunt de kunstgrashaken door de grasmat heen in de bodem steken. Leg je het kunstgras op tegels? Dan kun je er eventueel voor kiezen om de grasmat vast te maken met lijm of dubbelzijdig tape.

valdemping kunstgras multi sport

Als je het kunstgras in een speeltuin gaat leggen, dan is het aan te raden om valdempende platen te gebruiken. Deze platen zorgen voor een zachte ondergrond, waardoor kinderen er veilig op kunnen spelen. De valdempende platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes.

Je kunt de valdemping bijvoorbeeld ook gebruiken als je kunstgras aanlegt op een tegels of op een balkon of dakterras. De valdempende platen verbergen de voegen en andere oneffenheden en zorgen ervoor dat je zachter loopt.

Valdempende platen leg je tussen de onderlaag en de grasmat. Als je valdempende platen gebruikt, heb je in principe geen stabilisatiedoek meer nodig.

Als je het kunstgras op tegels gaat leggen, dan is het aan te raden om drainageplaten te gebruiken. Deze platen zorgen ervoor dat het water goed weg kan lopen, zodat er geen water op het kunstgras blijft staan.

Als je drainageplaten gebruikt heb je doorgaans geen stabilisatiedoek meer nodig.

Benodigdheden ondergrond

Voordat je het kunstgras gaat leggen, is het belangrijk om de ondergrond goed voor te bereiden. Je kunt kunstgras namelijk niet direct op aarde of klei leggen omdat dit niet stabiel en waterdoorlatend genoeg is.

In veel tuinen zul je daarom een stukje (10 tot 15cm)  af moeten graven en hier een nieuwe ondergrond moeten plaatsen. Nadat je de tuin hebt afgegraven kun je een nieuwe onderlaag van bijvoorbeeld bestratingszand, cementzand of betongranulaat plaatsen.

Ook voor het afgraven van de tuin en het plaatsen van een nieuwe onderlaag zijn een aantal benodigdheden vereist.

  • Schep
  • Kruiwagen
  • Waterpas
  • Zand
  • Werkhandschoenen
  • Trilplaat
Benodigheden kunstgras leggen

Hoe leg je kunstgras?

Lees hier stap voor stap hoe je kunstgras legt en ontdek hoe je de verschillende accessoires gebruikt.

  1. Als de ondergrond goed is voorbereid, kun je beginnen met het uitrollen van het kunstgras. Rol het uit en leg het kunstgras neer op de gewenste plek. Let erop dat de vezels allemaal in dezelfde richting wijzen voor een natuurlijk effect.
  2. Snij het kunstgras op maat zodat het precies past op de gewenste locatie. Houd er rekening mee dat je aan de rand van het kunstgras wat extra materiaal nodig hebt. Gebruik een scherp kunstgrasmes of stanleymes om het kunstgras op maat te snijden.
  3. Plaats de lijmband en lijm het kunstgras vast. Gebruik een (zelfklevende) lijmband om meerdere stroken kunstgras aan elkaar te verlijmen. Sla het kunstgras om en leg de lijmband onder de naad. Smeer de band in met een beetje lijm (als je geen zelfklevende variant gebruikt). Vouw de stroken vervolgens als een rits tegen elkaar en druk ze stevig vast. Verwijder eventuele lijmresten.
  4. Plaats de kunstgrashaken om het kunstgras vast te zetten. Steek de kunstgrashaken langs de randen om de 50 cm in de grond en in het midden om de 75 cm.
  5. Strooi het instrooizand over het kunstgras. Om het kunstgras mooi te houden, is het belangrijk om instrooizand te gebruiken. Strooi het instrooizand gelijkmatig over het kunstgras en borstel het daarna goed in. Het instrooizand zorgt ervoor dat de vezels rechtop blijven staan en dat het kunstgras goed op zijn plek blijft liggen. Als je klaar bent, kun je het kunstgras opborstelen met een harde bezem.
Dit heb je nodig voor de aanleg van kunstgras

Moet ik het kunstgras vastzetten?

Of je het kunstgras vast moet zetten, is afhankelijk van hoe je het gazon wilt gebruiken? Voor een siergazon is het vaak voldoende om de grasmat in te strooien met een laagje kwartszand. Dit extra gewicht zorgt ervoor dat de grasmat strak blijft liggen.

Maar als de grasmat intensief betreden wordt, doe je er doorgaans verstandig aan het kunstgras vast te zetten. Daarnaast hebben honden soms de neiging om aan het kunstgras te gaan trekken als het los ligt. Daarom is het in een tuin met huisdieren verstandig om de grasmat te verankeren.

Ligt de grasmat op een schuine helling? Ook dan is het verstandig om het kunstgras aan de randen vast te zetten met kunstgrashaken.

Kunstgras laten leggen

Zoals je ziet heb je dus aardig wat onderdelen nodig voor het leggen van kunstgras. Bovendien is het leggen van kunstgras een tijdrovende klus. Je kunt er daarom ook voor kiezen om het kunstgras te laten leggen door een van onze leveranciers. Zij beschikken over alle benodigde gereedschappen, dus die hoef je niet meer zelf te kopen.

De installatieservice van onze dealers neemt je veel werk uit handen en zorgt voor een perfect gelegd kunstgrasveld. Je hebt zelf geen omkijken naar het leggen van het kunstgras, waardoor je tijd en energie bespaart. Bovendien weet je zeker dat het kunstgras op een geschikte ondergrond wordt gelegd, wat de levensduur van de grasmat  ten goede komt.

Benodigdheden kunstgras leggen