Ondergrond kunstgras

Kunstgras heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een veelgebruikt alternatief voor natuurlijk gras. Of je nu een tuin, balkon of dakterras hebt, kunstgras kan overal worden aangelegd. Wel is het belangrijk dat je zorgt voor een goede ondergrond. Je kunt kunstgras namelijk niet overal direct bovenop leggen. Een ongeschikte ondergrond kan zorgen voor plassen die op het gras blijven staan en een grasmat die verzakt, gaat schuiven of kreukelen. Gelukkig is het aanleggen van een ondergrond voor kunstgras niet zo ingewikkeld.
Kunstgras tuin

Waarom is een goede ondergrond belangrijk?

Een goede ondergrond onder kunstgras is belangrijk om verschillende redenen. De bodem moet bijvoorbeeld stevig genoeg zijn. Met een onstabiele ondergrond kan het kunstgras namelijk gaan verzakken. Dit leidt tot kuilen in het gazon en een grasmat die gaat kreukelen.

Daarnaast is het belangrijk dat het water dat op het gazon valt, weg kan zakken in de ondergrond. Met een ondergrond die slecht water doorlaat, blijven er plassen op het veld staan en kan het zelfs voorkomen dat de grasmat gaat drijven. Een goede waterafvoer is dus cruciaal.

Daarnaast wil je dat de bodem egaal is. Tegelranden of andere oneffenheden zien er namelijk niet alleen lelijk uit, ze kunnen ook zorgen voor nare valpartijen. Daarom is het vaak beter om de grasmat niet direct op tegels te leggen. Je kunt het terras egaliseren door er een laag valdemping op te leggen. Hier bovenop kun je dan het kunstgras plaatsen.

Waar moet een goede ondergrond voor kunstgras aan voldoen?

Bij het aanleggen van kunstgras is het belangrijk om er zeker van te zijn dat de ondergrond stabiel en egaal is. De bodem moet in staat zijn om het gewicht van het gras te dragen en mag niet verzakken als er over het gazon gelopen, gespeeld of gesport wordt.

Daarnaast moet de ondergrond vrij zijn van scherpe voorwerpen of rommel die het gras kan beschadigen.

Verder is drainage erg belangrijk. Wanneer de ondergrond onvoldoende waterdoorlatend is, kan overtollig regenwater niet weglopen.

De ondergrond moet daarom aan de volgende eisen voldoen:

  • Stabiel en vlak
  • In staat om het gewicht van gras en vulmaterialen te dragen
  • Vrij van scherpe voorwerpen of rommel die het gras kan beschadigen
  • Waterdoorlatend

De tuin afgraven

Als je kunstgras gaat plaatsen is het vaak nodig om de tuin een stukje af te graven. Dat hoeft niet al te diep. Over het algemeen is het voldoende om de bodem zo’n 10 tot 15 centimeter af te graven. Als de grondsoort in de tuin goed waterdoorlatend is, zijn enkele centimeters al voldoende.

Leg je het kunstgras in plaats van echt gras? Zorg dan altijd dat je de oude grasmat verwijdert. Anders gaat het oude gras rotten onder je nieuw kunstgras gazon.

Kunstgras ondergrond afgraven

Wat is een goede kunstgras ondergrond?

Er zijn verschillende materialen die geschikt zijn als ondergrond voor kunstgras. Doorgaans is een zandlaag het makkelijkst aan te leggen. Bovendien is zand niet duur, terwijl het een ideale fundering vormt. Maar er zijn ook andere materialen die je kunt gebruiken om het kunstgras op te plaatsen.

Zand onder kunstgras, met name brekerzand, is een ideale oplossing omdat het aan alle eisen voor een stevige, goede ondergrond voldoet. Het is makkelijk te egaliseren en waterdoorlatend, waardoor het ideaal is als basis voor je gazon. Wanneer het eenmaal opgesloten ligt onder de grasmat is zand bovendien ontzettend stevig en stabiel. Ook andere soorten zand als ophoogzand en ketelzand zijn een geschikte ondergrond voor kunstgras.

Gestabiliseerd zand is een andere perfecte ondergrond voor kunstgras. Het is een mix van zand en een klein beetje cement. Deze combinatie zorgt voor een stabiele basis waar jouw kunstgras op geplaatst kan worden. Het kleine beetje cement houdt het zand bij elkaar, maar gestabiliseerd zand is (in tegenstelling tot bijvoorbeeld beton) nog steeds waterdoorlatend. Gestabiliseerd zand is een perfecte ondergrond voor kunstgras dat intensief gebruikt wordt, bijvoorbeeld voor sport- en speltoepassingen.

Betongranulaat bestaat uit het gruis van beton dat vrijkomt bij het slopen van constructies. Het is eveneens een geschikte optie als ondergrond voor kunstgras. Betongranulaat heeft vergelijkbare eigenschappen als grovere zandsoorten. Door de ruwe vorm van de korrels blijft betongranulaat iets beter op zijn plek liggen. Door de onregelmatige vorm van de korrels kan overtollig water makkelijk door de onderlaag heen zakken.

Gebroken steenpuin is een uitstekende optie als ondergrond voor kunstgras. Het biedt een goede basisstructuur en is relatief licht qua gewicht, waardoor het makkelijk plaatsen is. Door de onregelmatige vorm van het puin is het zeer goed waterdoorlatend. Een voordeel van steenpuin is dat het niet inklinkt, wat met zand wel een beetje gebeurt.

Kunstgras valdemping

Valdemping onder kunstgras

Tussen de ondergrond en de grasmat zelf kun je ook nog een laag valdemping plaatsen. Dit is bijvoorbeeld raadzaam als je het kunstgras gebruikt als ondergrond voor een speeltoestel. Maar valdemping onder kunstgras dient niet alleen als bescherming bij valpartijen, het helpt ook om de ondergrond egaal te maken en de druk die erop staat te verdelen. Onze valdempende platen zijn gemaakt van robuust rubber, waardoor ze lange tijd meegaan en goed bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden.

Bovendien is het materiaal voorzien van extra doek dat fungeert als een onkruidwerende factor, waardoor je geen onderdoek meer hoeft te plaatsen. Daarnaast zorgen de platen voor een goede drainage, wat betekent dat overtollig water snel wordt afgevoerd. Daarmee is valdemping bijvoorbeeld ook erg geschikt om te gebruiken als je kunstgras direct op tegels of op het balkon wil plaatsen. Een dun laagje valdemping onder het kunstgras is ook erg geschikt als ondergrond voor kunstgras om op te sporten.

Meer over valdemping

De ondergrond plaatsen

Het aanleggen van een nieuwe ondergrond is in principe niet ingewikkeld maar kost wel wat tijd en fysieke inspanning. Plaats de nieuwe ondergrond voor het kunstgras op de volgende manier:

  • Graaf de bestaande ondergrond af tot 10 – 15 centimeter diep.
  • Verwijder het materiaal en voer het af
  • Stort het zand of plaats de ondergrond over het gehele oppervlak van het gazon.
  • Egaliseer de ondergrond. Verdicht het zandbed als je zand gebruikt. Dit kun je doen door het zand aan te trillen of het te besproeien met water.
  • Nu kun je het kunstgras aanleggen
Kunstgras ondergrond
kunstgras balkon

Kunstgras op het balkon plaatsen

Het balkon is van zichzelf vaak een goede ondergrond voor kunstgras. Wel is het belangrijk om te controleren of het water weg kan lopen. In veel gevallen is bij de bouw al gedacht aan de waterafvoer.

Als dit niet het geval is, kun je gebruikmaken van drainagematten of valdempende platen. Valdemping is bovendien een uitstekende manier om de ondergrond perfect egaal en wat zachter te maken.

Wanneer de ondergrond van het balkon niet egaal is, bijvoorbeeld door scheve tegels of hout met gaten of scheuren, is het verstandig om valdemping onder het kunstgras aan te brengen. Wanneer je dit niet doet, kunnen de groeven zichtbaar worden in het kunstgras en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Veelgestelde vragen over kunstgras ondergrond

Als de onderliggende grond goed water doorlaat, is het voldoende om een nieuwe ondergrond van 5 centimeter dik te storten. Maar als de grond slecht water doorlaat, is het verstandig om een nieuwe onderlaag van zo’n 10 tot 15 centimeter te plaatsen.

Zwarte grond is niet geschikt om kunstgras op te leggen. Zwarte aarde is namelijk niet stevig genoeg waardoor de ondergrond snel kan verzakken. Daarnaast is zwarte aarde een voedingsbodem voor onkruid en ongedierte.

Ook klei is niet geschikt om kunstgras op te plaatsen omdat het niet goed waterdoorlatend is. Als het regent, verandert je mooie grasveld al snel in een waterballet.

Het is mogelijk om kunstgras te leggen op tegels, maar je moet er wel rekening mee houden dat de naden en groeven door de grasmat heen zichtbaar kunnen blijven. Als de tegels schots en scheef liggen kan dit zelfs zorgen voor valpartijen.

Het aanbrengen van een laag valdemping is een geschikte oplossing als je kunstgras op tegels wilt plaatsen. De valdempende platen egaliseren het terras en zorgen er bovendien voor dat regenwater wordt afgevoerd. Zo geniet je van een mooi vlak gazon.

Je kunt kunstgras plaatsen op beton, maar het is wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat regenwater weg kan lopen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van drainagematten of valdemping. Een valdempende laag zorgt er direct voor dat het kunstgras prettiger loopt.

Een drukverdelend onderdoek beschermt de onderkant van de grasmat. Daarnaast heeft het een egaliserende werking, waardoor oneffenheden onder het kunstgras minder goed zichtbaar zijn. Bovendien heb je minder snel last van putten in het gazon als je bijvoorbeeld tafels of stoelen op het gras plaatst. Ook houdt een onderdoek onkruid tegen.

Daarom is het in veel gevallen verstandig om een stabilisatiedoek te plaatsen tussen de ondergrond en het kunstgras. Plaats je valdempende platen? Dan is een onderdoek niet nodig. De valdemping heeft namelijk al een beschermend en onkruidwerend doek.