Een zwembad op kunstgras zetten

Zorgeloos genieten van een zwembad in de tuin, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je gazon verandert in een modderpoel? Het kan met kunstgras in de tuin! Kunstgras is bij uitstek een geschikte ondergrond voor kunstgras. Het is immers sterk en wordt nooit modderig. Met de juiste ondergrond zakt het overlopende water moeiteloos weg in de bodem. Je gazon blijft daardoor altijd schoon en droog. Laat de kinderen genieten van oneindig veel waterpret met een opzet- of opblaaszwembad in de tuin of laat een prachtig inbouwzwembad bouwen.
Zwembad op kunstgras

Een zwembad op echt gras

Helaas is echt gras niet geschikt om een zwembad op te plaatsen. Daar zijn een aantal redenen voor. Natuurlijk gras is ten eerste erg kwetsbaar. Door het gewicht van het zwembad worden de grassprieten platgedrukt. Bovendien krijgt het gras geen zonlicht meer. Hierdoor sterft het gras onder het zwembad af.

Daarnaast verandert je gazon al snel in een modderpoel als er een zwembad op staat en loop je het vuil het water in. Bovendien raakt een doorweekt gazon snel beschadigd. Bovendien kan het gras rondom het zwembad erg glad worden, waardoor er vervelende valpartijen op de loer liggen.

Een zwembad op kunstgras zetten

Het plaatsen van een zwembad op kunstgras is een uitstekende oplossing. Kunstgras is ontzettend stevig en dus bestand tegen langdurige belasting, bijvoorbeeld het gewicht van een zwembad.

Het grote voordeel van kunstgras is dat het een goed drainerend vermogen heeft. Overtollig water zakt door de grasmat heen weg in de ondergrond. Het kunstgras zelf droogt vervolgens snel weer op. Omdat er geen aarde tussen de grassprieten zit, wordt het kunstgras nooit modderig of drassig.

Hierdoor geniet je van een schoon gazon, waar je heerlijk met je blote voeten overheen kunt lopen of een handdoek op kunt leggen om te zonnen.

Ook blijft het water in het zwembad lekker schoon. Je hebt geen last van losse grassprieten in je zwembad en er belandt ook geen aarde in het zwemwater. Kunstgras wordt ook niet glad, waardoor het een prettige en veilige speelomgeving is.

Ten slotte draagt het gebruik van kunstgras bij aan de uitstraling van jouw tuin.Je hebt geen last van kale of versleten plekken en als je het zwembad weer opruimt blijf je niet achter met een verruïneerd stukje gras.

Zwembad op kunstgras

Kunstgras rond een inbouwzwembad

Kunstgras is niet alleen geschikt voor opzetzwembaden, maar ook om aan te leggen rond inbouwzwembaden. Kunstgras rondom het zwembad is niet alleen een perfect alternatief voor echt gras, maar ook voor bestrating.

Kunstgras oogt immers een stuk groener, loopt prettiger met blote voeten en wordt niet glad. In tegenstelling tot traditioneel gras, blijft kunstgras er het hele jaar door mooi uitzien zonder dat het gemaaid, gesproeid of bemest hoeft te worden.

Kunstgras kan gemakkelijk uitgesneden worden rond het zwembad, waardoor het lijkt alsof het zwembad prachtig verzonken ligt in het gazon.

De ondergrond voor een zwembad

Een goede ondergrond is essentieel bij het installeren van een zwembad op kunstgras. De ondergrond vormt niet alleen een stevige fundering, maar zorgt ook voor de drainage.

Om te voorkomen dat het zwembad gaat verzakken, moet de ondergrond egaal, stevig en waterpas zijn. Een zachte of oneffen ondergrond kan leiden tot kuilen en verzakkingen, wat zorgt voor onveilige situaties en schade aan zowel het zwembad als het kunstgras. Daarnaast is het belangrijk dat de ondergrond voldoende waterdoorlatend is. Als de grond niet genoeg water opneemt, dan kunnen er plassen blijven staan, helemaal met een zwembad op het kunstgras. Als je bijvoorbeeld aarde of klei in de tuin hebt, dan raden we aan om dit af te graven en hiervoor in de plaats een zandbed of een laag betongranulaat te plaatsen.

Kunstgras ondergrond

Veelgestelde vragen

Hieronder een overzicht van veelgestelde vragen over het plaatsen van een zwembad op kunstgras.

Als je het zwembad weer opruimt, kan het zijn dat de vezels op de plek waar het zwembad stond wat plat zijn gaan liggen. Dat is geen enkel probleem. Je kunt de grassprieten simpelweg weer opborstelen met een harde bezem om ervoor te zorgen dat ze weer overeind gaan staan.

Heb je een schuin aflopende tuin? En wil je een zwembad op je gazon plaatsen? Het is beter om geen zwembaden op een schuin oppervlak te zetten. Dit is niet schadelijk voor het kunstgras, maar kan dat wel zijn voor het zwembad. Doordat het zwembad schuin staat, komt er namelijk te veel druk te staan op een van de wanden, waardoor er scheuren kunnen ontstaan. Daarom is het beter om het gazon bij de aanleg te egaliseren als je er een zwembad op wilt zetten.

Wil je kunstgras leggen op een balkon en hier een zwembad op plaatsen? In principe is het ook mogelijk om een zwembad op een dakterras of balkon met kunstgras te plaatsen.

Ga wel even na of het balkon of dak genoeg draagkracht heeft voor het zwembad. Houd daarnaast rekening met de afwatering. Als je het kunstgras legt, kun je bijvoorbeeld drainageplaten of valdemping onder het kunstgras aanbrengen voor een betere afwatering. Laat het zwembad geleidelijk leeglopen.

Is de zomer voorbij en wil je het zwembad leeg laten lopen? Of is het tijd om het zwemwater te verversen? Dit kun je het beste met een beetje beleid doen. Met de juiste ondergrond kan een kunstgras gazon in principe 60 liter water per minuut per vierkante meter verwerken.

Desondanks adviseren we om het bad geleidelijk leeg te laten lopen, zodat het water rustig opgenomen kan worden in de bodem. Als je het hele zwembad in een keer leegstort op het gazon bestaat het risico dat de grasmat gaat drijven op het water en niet meer mooi strak ligt als het water eenmaal is weggezakt.

Ja, kunstgras is bestand tegen het gewicht van een zwembad, mits het kunstgras van goede kwaliteit is en het op de juiste manier is aangelegd. Het is onder andere belangrijk om te zorgen voor een goede ondergrond om het kunstgras op te leggen. De fundering moet onder andere stevig genoeg zijn, zodat de bodem niet gaat verzakken onder het gewicht van het zwembad.

Onze kunstgrassen zijn gemaakt van hoogwaardige en duurzame kunststofvezels. Deze vezels absorberen geen water. Ook verkleurt het kunstgras niet door chloor in het zwembadwater. Het kunstgras behoudt zijn kleur en ziet er jarenlang mooi uit. Overigens kan onverdunde chloor het kunstgras wel beschadigen, laat dus geen bleekmiddel op het gazon vallen.

Kunstgras.nl biedt bovendien verschillende soorten kunstgras aan die geschikt zijn voor verschillende toepassingen en omgevingen, waaronder ook kunstgras dat speciaal is ontworpen om lekker op te spelen. Dit type kunstgras is extra stevig en veerkrachtig waardoor het niet beschadigd raakt als er regelmatig door grote groepen kinderen op gespeeld wordt.

Soorten zwembaden in de tuin

Wat voor zwembad je ook kiest, kunstgras is een uitstekende oplossing. Waar een zwembad snel lekt raakt op harde tegels met scherpe randen, is kunstgras heerlijk zacht, waardoor je het zwembad er veilig op kunt zetten. Bovendien loopt een lekker zacht gazon natuurlijk veel prettiger.

Daarnaast is kunstgras sterk genoeg voor een opbouwzwembad. Als je een zwembad met pootjes op het gazon zet, dan is het wel belangrijk dat de ondergrond stevig is. Ook is het verstandig om een drukverdelend onderdoek onder de grasmat aan te brengen. Op die manier krijg je minder snel last van putten in het gazon.

Kunstgras is onder andere geschikt voor: opblaaszwembaden, opzetzwembaden, Intex-zwembaden en inbouwzwembaden

Kunstgras aanleggen

Kunstgras laten leggen

Wil je het perfecte gazon om een zwembad in je tuin te kunnen plaatsen? Kunstgras is bij uitstek een geschikte ondergrond. Of je nu een zwembad op het gazon wil zetten of kunstgras om je inbouwzwembad wil laten leggen, onze enthousiaste dealers staan voor je klaar.

Kunstgras.nl beschikt over een groot aantal verkooppunten, verspreid door het hele land. Hier kun je niet alleen het kunstgras van dichtbij bekijken in een mooie showtuin, je kunt het kunstgras ook laten leggen door deze dealers. De installateurs van onze partners verzorgen de complete installatie, inclusief voorbereidende werkzaamheden zoals het prepareren van de ondergrond. Je hebt zelf dus nergens omkijken naar.