Kunstgras onderhoud

Waar moet u aandacht aan besteden bij het onderhoud van uw kunstgras
kunstgrastuin met trampoline

Als u er over kunstgras voor particulieren wordt gesproken, dan wordt er vaak gesproken en gedacht over een onderhoudsvrije tuin. Een veelgemaakte fout! In deze blog behandelen wij het onderhoud van uw onderhoudsarme kunstgras.

Hoewel het onderhoud van kunstgras in vergelijking tot echt gras zeer beperkt is, moet u om het kunstgras jaren lang mooi te houden, toch wat aandacht besteden aan uw kunstgrasgazon.

Het onderhoud is grofweg op te delen in de volgende aspecten:

  • Schoonhouden van het kunstgras
  • Het kunstgras borstelen
  • Periodiek (jaarlijks) onderhoud
  • Instrooien en montagematerialen onderhouden

Schoonhouden van het kunstgras

Het belangrijkste onderhoud is eigenlijk het regelmatig schoonhouden van uw gazon. Blaadjes, zaden en takken van omringende bomen en planten die op uw kunst terecht komen, moet u verwijderen om kieming van onkruid te vermijden. U kunt hiervoor het beste een harde bezem gebruiken. Het borstelen zorgt er tevens voor dat het gras mooi rechtop blijft staan.

Mocht er onverhoopt toch onkruid in uw kunstgras ontstaan, dan kunt u dit eenvoudig verwijderen met een hark, de hand of met een onkruidverdelgingsmiddel. Als uw kunstgrasmat is voorzien van ons onderdoek, dan kunnen eventuele wortels van onkruid nooit door de kunstgrasmat heen groeien. Wij adviseren u dan ook om deze er altijd bij te bestellen bij een online verkoop.

Ongelukjes van huisdieren moet u voor uw eigen hygiëne zo snel mogelijk verwijderen en naspoelen. Het verwijderen van afval op uw gazon voorkomt tevens verstopping van de zandlaag met betrekking tot de waterafvoer.

Het kunstgras borstelen

Het kunstgras kan na het aanleggen en na gebruik nog wat plat liggen. Borstel het gras voorzichtig op met een bezem, om te zorgen dat het gras weer mooi rechtop gaat staan. Niet alle aanbieders adviseren consumenten om het kunstgras te voorzien van instrooizand, maar bij de meeste types is dit wel aan te raden. Dit zorgt er ook voor dat de sprieten mooi overeind gaan staan bij het opborstelen en daarnaast blijven ze op lange termijn ook beter overeind staan.  Doorgaans gebruik en belasting van het gras kan ertoe leiden dat het kunstgras wat plat gaat liggen. Om het mooi te houden is het verstandig om het gazon een paar keer per jaar even op te borstelen.

Periodiek onderhoud

Wij raden u aan om uw kunstgras periodiek, dit kan variëren van eens per jaar tot eens in de vijf jaar, een grote onderhoudsbeurt te geven. Tijdens deze onderhoudsbeurt kunt u uw gazon bijvoorbeeld opborstelen of harken en waar nodig bijwerken.

Onderhoudsmaterialen en instrooimaterialen

Een harde bezem en hark zijn de belangrijkste materialen voor het onderhoud. Om eventueel instrooizand na te vullen, moet u zich goed laten informeren. Het instrooimateriaal dat wordt aangeboden, kan per aanbieder verschillen. Het is echter van belang om altijd het juiste instrooizand te gebruiken, ook wel kwartszand genoemd. Gebruikt u bijvoorbeeld ‘scherp’ zand, dan gaat u hiermee de vezels beschadigen. Dit kunt u voorkomen door goed te informeren naar instrooizand voor kunstgras. Dit materiaal is schoon en gebruiksvriendelijk voor zowel kind als dier.

Kiezen voor kwartszand en/of rubbergranulaat

Het gebruik van rubbergranulaat (met name SBR) wordt veelal afgeraden als infill (instrooimateriaal). U heeft de discussies de laatste tijd ook vast meegekregen over dit materiaal. Rubbergranulaat is niet reukloos en heeft daarnaast als nadeel dat het kunstgras extra warm aanvoelt in de zomerperiode. Andere materialen als TPE, kokos en EPDM hebben minder geur, maar zijn weer duurder. Het gebruik van rubber is bedoeld om de bal en de speler energie terug te geven. Een kunstgrasveld zonder rubber infill voelt aan als het strand en daardoor zal de bal te laag stuiteren. In sommige gevallen wordt er ook teveel rubber gebruikt, dat is niet goed voor de gewrichten en de spieren van de sporter.

Voor al onze typen kunstgras (zowel voor particulier gebruik als voor sport toepassingen) adviseren wij enkel invulzand. Dit is reukloos en een natuurproduct. Daarnaast is kwartszand rond en beschadigt de kunstgras vezels in het gazon niet.

Er wordt bij de aanleg daarom vaak instrooizand gebruikt. Dit fijne kwartszand zal na verloop van tijd wat inklinken, zeker bij intensief gebruik. Het is daarom aan te raden eens per jaar een beetje zand bij te strooien.

Het doel van het zand is onder andere om het kunstgras te verzwaren zodat het op de plek blijft liggen. Daarnaast houdt het zand de vezels overeind.

Ook interessant voor jou