Instrooizand kunstgras

Bij Kunstgras.nl raden we het gebruik van een laagje instrooizand op het kunstgras aan.

Door de grasmat in te strooien met een laagje speciaal kwartszand, voeg je extra gewicht toe aan de grasmat waardoor deze stabieler blijft liggen. Bovendien beschermt het zand de vezels waardoor het kunstgras langer meegaat. Tegelijkertijd loopt een grasmat met invulzand prettiger en het ziet er natuurlijker uit.

We raden aan om zo’n 5 tot 10 kg instrooizand per vierkante meter kunstgras te gebruiken.

Langere levensduur voor jouw kunstgras

Kunstgras gaat langer mee als je het instrooit met een laagje kwartszand. Zand op kunstgras vormt namelijk een beschermende laag. Deze zandlaag beschermt onder andere de backing waar de vezels doorheen geweven zijn en de sprieten zelf. Doordat de grassprieten bij de voet omsloten worden door een laagje zand zullen ze bijvoorbeeld minder snel loslaten. Hierdoor gaat het kunstgras langer mee.

Voelt zacht en natuurlijk

Hedendaags kunstgras ziet er zeer natuurgetrouw uit. Bij Kunstgras.nl beschikken we over verschillende modellen die door een realistische vezelvorm, een rijke grasbezetting en een mix van groentinten nauwelijks van echt gras te onderscheiden zijn. Een laagje zand in de bodem van de grasmat draagt bij aan die natuurlijke uitstraling,

Daarnaast loopt kunstgras met instrooizand prettiger. Het zand heeft een dempende werking waardoor het natuurlijker aanvoelt als je over het gazon wandelt, met name als je het kunstgras plaatst op een harde ondergrond.

100% veilig en natuurlijk

Het zand dat wij gebruiken om de grasmat in te zanden is kwartszand. Dit is een volledig natuurlijk zand met een grovere, ronde korrel. Hierdoor blijft het zand op de bodem van de grasmat liggen en loop je het er niet uit. Het zand absorbeert ook geen water, waardoor het gazon niet vochtig wordt. Kwartszand is 100% veilig voor de gezondheid. Ook als kinderen of huisdieren het per ongeluk in hun mond stoppen is dat niet schadelijk voor de gezondheid.

Extra stevigheid

Een laag instrooizand geeft je grasmat extra body en zorgt ervoor dat de vezels mooi overeind blijven staan. Dit is vooral belangrijk als er veel over het gazon gelopen wordt of als de grasmat gebruikt wordt om op te sporten of spelen.

Vooral als het kunstgras langere vezels heeft, kunnen de grassprieten na verloop van tijd plat gaan liggen als het gazon intensief betreden wordt. Het zand ondersteunt de vezels waardoor deze beter overeind blijven staan. Hierdoor wordt jouw gazon dus nog veerkrachtiger.

Verdere weetjes over instrooizand

Een belangrijke functie van instrooizand is het verzwaren van de grasmat. We raden aan om gemiddeld 5 tot 10 kg instrooizand per m2 te gebruiken. Dit extra gewicht zorgt ervoor dat de grasmat minder snel kan gaan schuiven. Hierdoor ontstaan er geen naden of kreukels in het gazon. Om de grasmat stevig vast te zetten kun je ook kunstgras haken gebruiken. Ook als je deze haken gebruikt, is het nog steeds verstandig om een laagje instrooizand toe te voegen.

Kunstgras is gemaakt van kunststof en kan dus warm worden in de zon. Kwartszand heeft een verkoelende werking. Hierdoor wordt de grasmat niet te warm en kun je bijvoorbeeld prettig met je blote voeten over het gazon lopen, ook tijdens een hittegolf. Huisdieren vinden het bijvoorbeeld ook erg fijn om met hun pootjes over kunstgras met instrooizand te lopen. Verder werkt instrooizand brandvertragend.

Voor een mooie, veerkrachtige grasmat is het belangrijk dat de vezels ondersteund worden. Voor sportvelden werden hier in het verleden vaak rubberkorrels (rubbergranulaat) voor gebruikt. Voor tuindoeleinden zijn deze korrels alleen niet zo mooi. Bovendien is rubbergranulaat slecht voor de gezondheid.

Als alternatief wordt kunstgras in tuinen, speelvelden en op scholen ingestrooid met een laagje kwartszand. Ook moderne sportvelden worden tegenwoordig steeds vaker ingezand. Dit zand noemen we ook wel instrooizand. Kwartszand is veilig voor de gezondheid en 100% natuurlijk.

Het zorgt ervoor dat de grasmat prettiger loopt, er natuurlijk uitziet en steviger blijft liggen. Bovendien beschermt het zand de vezels en de backing van de grasmat.

Let op: gebruik geen gewoon zand!

Gebruik alleen daarvoor bedoeld kwartszand om je kunstgras in te strooien. Normaal zand, bijvoorbeeld bestratingszand, is namelijk beslist niet geschikt om je grasmat mee in te strooien. Normaal zand heeft namelijk scherpe randen die de grasmat kunnen beschadigen. Bovendien klinkt normaal zand meer in en absorbeert het water. Hierdoor kan regenwater minder goed door de grasmat heen zakken.

Instrooizand verlengt de levensduur van je grasmat, geeft stabiliteit en ziet er mooier uit. Toch is het niet per se noodzakelijk om instrooizand te gebruiken. Als het door de omstandigheden niet mogelijk is om de grasmat in te zanden, bijvoorbeeld omdat het dak het gewicht niet kan dragen, dan kun je het kunstgras ook zonder infillzand leggen.

Als het wel mogelijk is om het kunstgras in te strooien dan raden we dat wel aan. Het kwartszand zorgt ervoor dat de grasmat fraaier oogt en het gras langer mooi overeind blijft staan.

Zoals gezegd kun je niet zomaar ieder soort zand over je grasmat strooien. Normaal zand heeft scherpe randen en hoeken die de vezels kunnen beschadigen. Bovendien houdt regulier zand vocht vast. Hierdoor kan regenwater minder goed wegzakken.

Gebruik daarom alleen daarvoor bedoeld instrooizand. Dit zand wordt ook wel kwartszand genoemd. Je kunt het zand bestellen via onze website of kopen bij een van onze verkooppunten.

Veel klanten zijn aanvankelijk bang dat zij het zand uit de grasmat zullen lopen en overal zandkorrels aan zullen treffen. Daar hoef je met kwartszand niet bang voor te zijn. Kwartszand bestaat uit relatief grote, zware korrels die verscholen tussen de grassprieten op de bodem van de grasmat liggen. Door de ronde vorm blijven ze niet onder schoenen kleven als er over het gazon gelopen of gerend wordt. Omdat kwartszand geen water absorbeert wordt het zand ook niet drassig als het regent.

Rubbergranulaat zijn de rubberen korrels die je vaak ziet bij kunstgras hockey- en voetbalvelden. Vooral in het verleden werden de meeste sportvelden ingestrooid met deze rubberkorrels. De afgelopen decennia is men er echter achter gekomen dat rubbergranulaat slecht is voor zowel het milieu als de gezondheid.

Wij raden het gebruik van rubbergranulaat dan ook ten strengste af en verkopen zelf geen rubberkorrels. Instrooizand is simpelweg veel mooier en effectiever. Bovendien is instrooizand 100% veilig voor de gezondheid.

Het inzanden van kunstgras is redelijk eenvoudig. Borstel het kunstgras eerst goed op, zodat de vezels mooi recht overeind staan. Strooi het kwartszand vervolgens gelijkmatig uit over de grasmat. Hierna is het belangrijk om het zand met een bezem goed in te vegen. Op deze manier kan zich een gelijkwaardig laagje vormen op de bodem van de grasmat. Veeg het liefst in de lengte van de rol. Borstel de vezels nog een keer goed op als je klaar bent.

Wanneer de kunstgrasvezels na verloop van tijd wat plat gaan liggen, kun je het kunstgras weer even opborstelen.

De juiste hoeveelheid instrooizand hangt grotendeels af van de grootte van het oppervlak en het type kunstgras. Kunstgrassen met een langere poolhoogte hebben doorgaans wat meer instrooizand nodig dan kunstgras met kortere vezels.

In principe raden we aan om zo’n 5 tot 10 kg instrooizand per vierkante meter te gebruiken. Voor wat kortere kunstgrassen kun je tussen de 5 en 7 kg per vierkante meter aanhouden en voor langere modellen tussen de 8 en de 10 kg.

Voor gazons die intensief betreden worden, is het verstandig om wat meer instrooizand te gebruiken.

Twijfel je hoeveel infillzand je moet gebruiken? Neem dan contact op met een van onze verkooppunten. Deze specialisten kunnen jou alles vertellen over ons kunstgras en op basis van het soort kunstgras en jouw informatie een betrouwbare inschatting maken van hoeveel zand je nodig hebt.

Vooral bij intensief gebruik, kan het zand na verloop van tijd wat inklinken. Daarom is het verstandig om het kunstgras ongeveer een keer per jaar opnieuw in te zanden. Gebruik je het kunstgras zeer intensief of heb je huisdieren of kinderen die op het gazon ravotten? Dan kan het verstandig zijn om het kunstgras nog iets vaker in te zanden.

Kunstgras laten leggen

Als je kunstgras bij ons koopt, dan kun je het ook laten leggen door de installateurs van onze verkooppunten. Zij kunnen het gazon ook direct voor je inzanden. Zo heb je als klant zelf nergens omkijken naar.

Offerte aanvragen