Wat heb je nodig als ondergrond voor kunstgras?

Een van de redenen dat kunstgras zo populair is? Je kunt het vrijwel overal leggen! Denk bijvoorbeeld aan de tuin, op het dakterras, op het balkon en zelfs binnenshuis. Er is echter één ding waar je altijd rekening mee moet houden, ongeacht waar je van plan bent om kunstgras te leggen: de ondergrond. Als die niet naar behoren is, dan zul je zelfs met het beste kunstgras last krijgen van oneffenheden en andere problemen. Wat heb je precies nodig als ondergrond voor kunstgras en hoe creëer je het beste resultaat?
ondergrond voor kunstgras

Ondergrond voor kunstgras in de tuin

Wil je kunstgras in de tuin leggen? Dan kun je beter geen zwarte grond of tuinaarde als ondergrond gebruiken. Dit is namelijk heel lastig om echt goed vlak en egaal te krijgen. Daarnaast is zulke grond niet in staat om regenwater optimaal af te voeren. Dat wil echter niet zeggen dat je dan alle zwarte grond uit je tuin moet scheppen; als je de grond bedekt met een laag van ongeveer 5 tot 10 centimeter vulzand (ook wel stratenmakerszand genoemd) dan ben je er ook! Na het inwateren en egaliseren van het vulzand leg je een stabilisatiedoek neer. Dit helpt niet alleen om de ondergrond egaal te houden en kuilvorming te voorkomen, het gaat ook de groei van onkruid tegen.

Ondergrond voor kunstgras op een (dak)terras

Heb je een betegeld terras of dakterras waar je kunstgras wilt leggen? Dan moet je er rekening mee houden dat de tegels voelbaar en zelfs zichtbaar kunnen worden als je het kunstgras direct op de tegels legt; zeker als er brede voegen zitten. Bovendien liggen tegels in de meeste gevallen niet helemaal egaal, waardoor je nooit een mooie strakke kunstgrasmat krijgt. Het is daarom vaak aan te raden om eerst de tegels te verwijderen alvorens je kunstgras aanlegt. Is dat niet mogelijk, dan kun je de tegels zoveel mogelijk egaliseren met een stabilisatiedoek en een wat dikkere kunstgrasmat aanschaffen. Omdat de onderliggende tegels alsnog vrij hard aan kunnen voelen, is het aanleggen van valdemping aan te raden.

Ondergrond voor kunstgras op een balkon

De meeste balkons hebben een betonnen oppervlak. Als dit mooi egaal is, kun je hier in principe direct kunstgras op leggen. Het is wel het vermelden waard dat de afwatering bij een betonnen ondergrond meestal niet optimaal is. Om ervoor te zorgen dat het regenwater beter kan worden afgevoerd en er geen water op blijft staan, is het raadzaam om een drainagemat onder de kunstgrasmat aan te leggen. Je kunt eventueel valdemping matten overwegen voor een zachter comfort.

Ondergrond voor kunstgras in huis

Wil je kunstgras in huis aanleggen? Zolang de ondergrond egaal is, hoef je hiervoor geen speciale onderlaag aan te leggen. Het is wel belangrijk dat het kunstgras stevig en strak wordt vastgelegd, zodat er geen bobbels, kuilen en losliggende randen kunnen ontstaan waar je over kunt struikelen. Je kunt binnenshuis natuurlijk geen kunstgrashaken gebruiken zoals in de tuin, maar met een zelfklevende lijmband kom je al een heel eind.

Ook interessant voor jou