Beschadigt regenval of water het kunstgras?

Een van de grote voordelen van kunstgras is dat je het niet water hoeft te geven zoals bij echt gras. Maar kan kunstgras dan überhaupt wel tegen water? Het antwoord op die vraag is: ja, kunstgras kan ook tegen water. Sterker nog in sommige gevallen is water juist heel goed voor je kunstgras. Wat verschillende weerssituaties met kunstgras doen, lees je in dit artikel.

Water en kunstgras

Kunstgras is zeker weten waterbestendig. Dankzij het onderdoek kan het water, net als in de natuur, worden afgevoerd. Er zijn zelfs verschillende situaties waarin water juist bevorderend zijn voor je kunstgrasgazon. Als het kunstgras vies of stoffig is bijvoorbeeld, kan dit worden schoongemaakt met water. Ook als je kunstgras statisch is, is water sproeien de oplossing. Zo krijg je geen onverwachte schokken wanneer jij, je kinderen of je huisdieren op het kunstgras lopen. Alleen al met een heel klein beetje water wordt het statische van het kunstgras verholpen. Bovendien helpt water ook enorm goed op een hete zomer dag. Als je lekker in de tuin wilt liggen kan het extra heet aanvoelen door de reflectie van de zon op het kunstgras. Daarom kan je op dat soort hete dagen er ook voor kiezen om een beetje water over je gazon te sproeien.

Winter en kunstgras

In de winter hebben we met andere vormen van water te maken. Soms hebben we te maken met sneeuw, vorst, ijzel of hagel in winter. Het belangrijkste is dat je kwalitatief hoogwaardig kunstgras aanschaft, zodat je je ook in de winter geen zorgen hoeft te maken over het welzijn van je kunstgras. Wij verkopen een ruim assortiment aan kunstgras, die getest zijn op extreme temperaturen die in Nederland nooit gehaald zullen worden. Hierdoor zal je kunstgras niet beschadigen of afbreken in extreme kou. Zelfs niet als je over je bevroren kunstgras gazon loopt. Wel kunnen de vezels een stukje stugger worden door de lagere temperaturen, maar breken zal niet gebeuren.

Het kan zijn dat er ijs komt te liggen op je kunstgras, doordat het geregend heeft en het water begint te bevriezen. Wat je hier het beste tegen kan doen, is het laten voor wat het is. Naar mate van tijd zal het water vanzelf wegsmelten. Zout strooien is dus niet nodig, want dit heeft achteraf alleen maar nadelen voor je kunstgras. Zo kunnen er zoutresten blijven liggen op het kunstgras, die de drainage alleen maar belemmeren. Hierdoor kan het water niet goed meer worden afgevoerd. Verder hoef je ook niks te doen wanneer er bijvoorbeeld sneeuw ligt op je kunstgras gazon. Hiertegen is je kunstgras prima bestand. Net als bij ijs kun je het beste wachten tot de sneeuw is weggesmolten. Wil je nou wel heel graag je gazon sneeuwvrij maken, dan word je aangeraden om een plastic sneeuwschep in plaats van een metalen te gebruiken. Een metalen sneeuwschep kan namelijk je kunstgrasvezels beschadigen.

 

Regenval en kunstgras

Kunstgras kan tegenwoordig gebruikt worden om het regenwater te filteren, waarna het hergebruikt kan worden voor verschillende doeleinden. Dit wordt gedaan door kunstgras met een speciaal membraan te installeren. Hieronder zit dan een systeem dat het regenwater weet op te vangen en af te voeren. Dit gefilterde water kan dan vervolgens worden hergebruikt om bijvoorbeeld je kunstgras gazon mee te sproeien of de auto mee te wassen. Deze oplossing speelt een belangrijke rol in het verduurzamen van woningen en leefomgevingen. Alle types kunstgras worden voorzien van perforatiegaten, waardoor het kunstgras waterdoorlatend wordt.

 

Hitte en kunstgras

Tijdens de hete zomermaanden kan het kunstgras best heet worden. Vroeger was dit vooral een probleem voor sporters die op een kunstgras sportveld speelden. De hitte van het speelveld zorgde soms voor blaren van de hitte op de huid van de sporters. Tegenwoordig is het kunstgras verder geavanceerd zodat het veel beter tegen extreme hitte kan. Dankzij de technologische ontwikkelingen wordt het kunstgras van tegenwoordig niet zo extreem heet meer. Dit komt vanwege het vocht dat het kunstgras bevat, waardoor het beter koel blijft. Uiteraard zal het kunstgras nog steeds wel warm aan voelen op een warme zomerdag, maar in dat geval kan je het met water sproeien om het af te laten koelen. Tot slot bieden wij je 10 jaar UV-garantie op je kunstgrasmatten. Hierbij gaat het vooral om de UV-stabiliteit en kleurvastheid van het kunstgras.

Benieuwd naar onze
soorten kunstgras?