Veilig kunstgras – Speelgras

Wij ontvangen steeds meer vragen over veilig kunstgras, vaak ook speelgras genoemd. Zit er veel verschil in het kunstgras zelf, hoe werkt de valdemping en wat voor ondergrond heb ik nodig in mijn tuin?
NEN-EN 1177 valdemping kunstgras tuin

Daar waar voorheen enkel met gecertificeerde valondergronden werd gewerkt bij openbare speelplekken, is er inmiddels ook een tuinproduct onder de naam Save Play DB 30mm gecertificeerd bij Kunstgras.nl. Hieronder uitgebreide informatie omtrent deze veiligheid op het gebied van spelen.

Kunstgras voor bij de particulieren thuis is allereerst niet schadelijk voor zowel gezondheid als milieu. Meer over dit onderwerp kunt u lezen via deze link. Kijken wij naar de veiligheid met betrekking tot vallen en spelen, dan kunt u hieronder de volgende topics lezen;

Wat voor speelgras?

Wordt er enkel naar het kunstgras zelf gekeken voor in uw tuin, dan spelen de factoren zachtheid, dichtheid en lengte van de vezel een belangrijke rol en tot slot of u het wel/niet gaan invullen met zand. Zoals u zelf ook kunt ervaren door het opvragen van samples, zit er een groot verschil in de zachtheid, dichtheid en lengte van de vezels. Wilt u een lekker zacht kunstgras, wat comfortabel aanvoelt, dan moet u voor een type kunstgras gaan met een zacht en lang garen met daarnaast een hoge vezeldichtheid. Een goede score op al deze factoren, zorgt voor een lekker zacht speelgras.

Ideaal voor kinderen en huisdieren om lekker op te spelen en voor u zelf ook zeer aangenaam om lekker op te liggen. Voor een mooi strak en stabiel resultaat, wat tevens langer overeind blijft staan, wordt er echter wel vaak aangeraden om een beetje invulzand toe te voegen aan uw kunstgras. Wordt dit echter een dik pakket, dan creëert u hiermee ook een hardere ondervloer. Daarom het advies om voor een invulling van slechts 5 kg per m² te gaan, zodat het goed aan blijft voelen.

kunstgras multi
NEN-EN 1177 valdemping kunstgras tuin

Valdemping kunstgras

Wilt u in uw tuin of op een openbare speelplek een veilige valdempingsondergrond creëren in combinatie met uw nieuwe kunstgras? In dat geval kunt u gebruik van een dempingsplaat. Afhankelijk van de hoogte van uw speeltoestel of iets dergelijks, bepaalt u vervolgens welke dikte u nodig heeft. Hierbij moet u altijd navraag doen of het bijbehorende kunstgras officieel is gecertificeerd volgende de Nederlandse norm NEN-EN 1177:2018 in combinatie met de valdempingsplaten.

Kunstgras.nl heeft sinds kort ook een tuinproduct voor particulieren gecertificeerd volgens deze norm, onder de naam Save Play DB 30mm. Klik hier voor meer informatie over deze ondergronden en de beschikbare producten.

Contact

Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen over de veiligheid van kunstgras? Neem dan gerust contact met ons op!

Categorie: Geen categorie