Veilig kunstgras – Speelgras

Wij ontvangen steeds meer vragen over veilig kunstgras, vaak ook speelgras genoemd. Zit er veel verschil in het kunstgras zelf, hoe werkt de valdemping en wat voor ondergrond heb ik nodig in mijn tuin?
kunstgras spelen tent trampoline

Gecertificeerde valondergrond

Daar waar voorheen enkel met gecertificeerde valondergronden werd gewerkt bij openbare speelplekken, is er inmiddels ook een gecertificeerd tuinproduct onder de naam Save Play DB 30mm bij Kunstgras.nl. Hieronder uitgebreide informatie omtrent de veiligheid op het gebied van spelen op kunstgras.

Kunstgras voor bij particulieren thuis is allereerst niet schadelijk voor zowel gezondheid als milieu. Meer over dit onderwerp lees je hier. Kijken wij naar de veiligheid met betrekking tot vallen en spelen, dan kun je hieronder de volgende topics lezen;

Wat voor speelgras

Wordt er enkel naar het kunstgras zelf gekeken voor in je tuin, dan spelen de factoren zachtheid, dichtheid en lengte van de vezel een belangrijke rol en tot slot of je het wel/niet gaat invullen met zand. Zoals je zelf ook kunt ervaren door het opvragen van samples, zit er een groot verschil in de zachtheid, dichtheid en lengte van de vezels. Wil je een lekker zacht kunstgras, wat comfortabel aanvoelt, dan moet je voor een type kunstgras gaan met een zacht en lang garen met daarnaast een hoge vezeldichtheid. Een goede score op al deze factoren, zorgt voor een lekker zacht speelgras.

Ideaal voor kinderen en huisdieren om lekker op te spelen en voor jezelf ook zeer aangenaam om op te liggen. Voor een mooi strak en stabiel resultaat, wat tevens langer overeind blijft staan, wordt er echter wel vaak aangeraden om een beetje invulzand toe te voegen aan het kunstgras. Wordt dit echter een dik pakket, dan creëer je hiermee ook een hardere ondervloer. Daarom het advies om voor een invulling van slechts 5 kg per m² te gaan, zodat het goed aan blijft voelen.

Valdemping kunstgras

Wil je in je tuin of op een openbare speelplek een veilige valdempingsondergrond creëren in combinatie met kunstgras? In dat geval kun je gebruik maken van een dempingsplaat. Afhankelijk van de hoogte van het speeltoestel of iets dergelijks, bepaal je vervolgens welke dikte je nodig hebt. Hierbij moet altijd navraag gedaan worden of het bijbehorende kunstgras officieel is gecertificeerd volgende de Nederlandse norm NEN-EN 1177:2018 in combinatie met de valdempingsplaten.

Kunstgras.nl heeft sinds kort ook een tuinproduct voor particulieren, gecertificeerd volgens deze norm, onder de naam Save Play DB 30mm. Klik hier voor meer informatie over deze ondergronden en de beschikbare producten.

Ook interessant voor jou

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over de veiligheid van kunstgras? Neem dan gerust contact met ons op!