Hoe verwijder je mos uit kunstgras?

Het onderdoek dat onder je kunstgras in de tuin ligt, voorkomt onder andere dat er onkruid kan gaan groeien. Desondanks kan er wel iets anders op je mooie kunstgras gazon verschijnen: mos. Hoe kan het dat er geen onkruid maar wel mos groeit tussen de kunstgras vezels? Is er iets dat je kunt doen om dat te voorkomen? En als het kwaad al geschied is: hoe verwijder je mos uit kunstgras?
kunstgras manhattan in de tuin

Waarom groeit er mos tussen mijn kunstgras?

Waar de meeste grassoorten en planten zonlicht nodig hebben om te kunnen groeien, ontstaat mos juist op donkere, schaduwrijke en vochtige plekken. En nee, het groeit niet van onderaf door je kunstgras mat heen; de zaadjes worden door de wind meegevoerd en kunnen zo op je kunstgras terecht komen. Als dat (deels) in de schaduw ligt en het ook nog eens vochtig weer is, dan kun je dus last krijgen van mosvorming.

Kan ik de groei van mos in kunstgras voorkomen?

Periodiek onderhoud kan helpen om mosvorming op je kunstgras gazon te voorkomen. Dat betekent om te beginnen dat je je kunstgras schoon en netjes moet houden. Bladeren, takjes en zaden die op je gazon terecht komen, kun je het beste niet te lang laten liggen – zo voorkom je dat de bladeren kunnen gaan rotten en dat de zaden kunnen gaan ontkiemen. Door je kunstgras gazon eens in de zoveel tijd even te borstelen met een kunstgrasbezem, kun je al veel problemen voorkomen. Bovendien helpt het borstelen om te zorgen dat de kunstgrasvezels rechtop blijven staan. Verder is het raadzaam om het kunstgras jaarlijks even opnieuw in te strooien met instrooizand.

Wil je mos uit kunstgras verwijderen?

Mocht je ondanks de tijd die je investeert in het onderhoud van je kunstgras last krijgen van mosvorming, dan is dat echt geen ramp. Er zijn diverse producten verkrijgbaar die speciaal ontwikkeld zijn om mos uit kunstgras te verwijderen. Controleer voor aanschaf hoeveel vierkante meter je met één flacon kunt behandelen en bereken hoeveel flacons je nodig hebt om alles aan te pakken. Voor het beste resultaat adviseren we om een zonnige en niet al te koude dag (minimaal 12 graden) uit te kiezen om het kunstgras met het gekozen middel te behandelen.

Ook interessant voor jou