Dit moet je weten over het recyclen van kunstgras

Als je kunstgras in de tuin hebt, dan hoef je je gazon niet meer te sproeien. Dat betekent dat je heel veel kunt besparen op je waterrekening. En het is ook nog eens beter voor het milieu! Toch zijn veel mensen er nog niet van overtuigd dat kunstgras een milieuvriendelijke oplossing is. Want als een kunstgrasmat eenmaal aan het einde van zijn levensduur is, dan komt hij gewoon op de vuilnisbelt terecht, toch? Nou, dat hoeft niet! Er zijn namelijk steeds meer mogelijkheden met betrekking tot het recyclen van kunstgras.
recyclen wereldbol in handen

Hoe lang gaat kunstgras mee?

Hoe lang kunstgras mee gaat, is om te beginnen afhankelijk van de kwaliteit. Goedkoop is in dit geval duurkoop – je kunt beter wat meer investeren in kunstgras van een hoogwaardige kwaliteit, want dat gaat vele malen langer mee dan de goedkopere varianten. Goedkoop kunstgras moet eerder vervangen worden, waardoor je uiteindelijk vaak duurder uit bent. Bij Kunstgras.nl geven we standaard 10 jaar UV-garantie op al ons kunstgras, maar dat wil niet zeggen dat je je kunstgras na die periode moet vervangen; afhankelijk van de gebruiksintensiteit en hoe goed het onderhouden wordt kan het vaak nog veel langer mee. Een gebruiksduur van 25 jaar is met hoogwaardig kunstgras geen uitzondering. En het mooie is, je kunt kunstgras hergebruiken. Dus als je gaat verhuizen, kun je je kunstgras gewoon meenemen naar je nieuwe woning en het daar opnieuw aanleggen. Dat gezegd zal je kunstgras op een gegeven moment toch aan het einde van zijn levensduur komen, en kun je besluiten om het te (laten) vervangen. Maar wat doe je dan met je oude kunstgras? Recyclen natuurlijk!

Recyclen van kunstgras wordt de standaard

Toen de kunstgrasindustrie enkele decennia geleden nog in de kinderschoenen stond, leverde oud kunstgras inderdaad een flinke berg afval op die niet op een milieuvriendelijk verantwoorde manier verwerkt kon worden. Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer het geval. De toenemende focus op duurzaamheid in alle sectoren zorgt er namelijk voor dat er steeds meer mogelijkheden komen voor het recyclen van kunstgras. Sterker nog, er zijn bedrijven opgericht die zich hierin specialiseren. Ook in Nederland zijn er initiatieven op gezet die zich richten op een transparante en circulaire afvoer en verwerking van oude kunstgrasmatten. Zij zamelen het gebruikte kunstgras in. Daarnaast zorgen ze ervoor dat het wordt verwerkt tot verschillende zuivere grondstoffen, die dan weer een nieuwe bestemming krijgen. Het feit dat dit gewoon in ons eigen land kan, maakt ook tussenopslag en transport naar het buitenland overbodig.

Tot slot

Als kunstgrasspecialisten hechten wij veel waarde aan duurzaamheid en verantwoorde productiemethodes. We staan dan ook 100% achter de initiatieven die zich richten op het recyclen van kunstgras. Heb jij oude kunstgrasmatten die echt aan vervanging toe zijn en wil je weten hoe je deze op verantwoorde wijze kunt afvoeren? Neem gerust even contact met ons op, we vertellen je graag meer over de mogelijkheden!

 

Ook interessant voor jou

Categorie: Algemene informatie