Kunstgras leggen tips

Tips voor het leggen van kunstgras
kunstgras leggen

Steeds meer particulieren overwegen om kunstgras te kopen. Echter blijft het voor velen een grote vraag of ze het zelf kunnen installeren. In deze blog behandelen wij het onderdeel kunstgras leggen tips.

  • Stappenplan voor het zelf aanleggen van kunstgras
  • Kan kunstgras in elke vorm gelegd worden?
  • Kan kunstgras op elke bodem worden gelegd?
  • Waterafvoer / Drainage

 

Stappenplan voor het zelf aanleggen van kunstgras

Onderstaande stappenplan is wellicht handig voor u als u kunstgras wil gaan aanleggen.

Voor de aankoop

Meet uw tuin of balkon op om te achterhalen hoeveel vierkante meter kunstgras u nodig heeft. Kies een product bij desbetreffende webshop en geef hierbij de lengte en breedte door van het product waar uw voorkeur naar uit gaat. Vraag naar een prijs op maat, inclusief benodigde accessoires en mogelijke verzendkosten. Ons advies om in ieder geval zand, drukverdelend doek (ook gronddoek genoemd) en kunstgrashaken te bestellen.

Uw ondergrond gereed maken – harde ondergrond

Verwijder vuil en rommel van het oppervlakte waar u het kunstgras op wil installeren. Vul eventuele gaten op zodat u het kunstgras later niet wordt beschadigd als u hier op gaat staan
Het is aan te raden een foamlaag aan te brengen zodat het kunstgras niet aan de onderkant wordt beschadigd. Dit verlengt de levensduur van uw kunstgras. U kunt nu het kunstgras leggen, zie hieronder

Uw ondergrond gereed maken – zachte ondergrond

Verwijder beplanting en begroeiing op de plek waar u uw kunstgras wilt gaan leggen. Graaf 10 tot 15 centimeter grond af. Vul dit gat met schoon straatzand en maak dit goed vlak. Optioneel: maak gebruik van betonbanden of een andere kantopsluiting zodat het gras niet kan verschuiven. Maak het zand vochtig en tril het aan Egaliseer het zand nogmaals met een lange houten lat. Leg het drukverdelende doek op het zand. Dit doek verdeelt de druk over het gras en daarnaast voorkomt het dat het onkruid door het gras gaat groeien. U kunt nu het kunstgras leggen, zie hieronder

Het kunstgras aanbrengen

Bij het aanbrengen van het kunstgras is het vooral belangrijk dat er geen plooien ontstaan. Rol het gras uit. U zult zien dat het gras nog een beetje plat ligt. Het gras zal vanzelf meer rechtop gaan staan, maar zorg ervoor dat de vezelrichting naar het huis is gericht. Snij en verlijm het gras indien nodig

Kan kunstgras in elke vorm gelegd worden?

Kunstgras kan in principe in elke vorm worden aangelegd. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt: cirkels, halve cirkels, geometrische of onregelmatige vormen kunnen uit de grasmat gesneden worden, waarna u de openingen kunt vullen met bijvoorbeeld beplanting.
Bepaalde vormen vereisen bij de aanleg echter meer vakmanschap dan anderen. Het is dus verstandig om vooraf te informeren of de vorm die u wenst, gerealiseerd dient te worden door een expert, of dat u het zelf kunt aanleggen.

Kan kunstgras op elke bodem worden gelegd?

In principe kan kunstgras op elke ondergrond gelegd worden. Ook op beton en over bestaande bestrating heen bijvoorbeeld als het kunstgras wordt gebruikt als bodembedekking binnen of op het balkon. Vooraf moet de ondergrond echter wel genivelleerd worden, om beschadigingen aan het kunstgrastapijt te voorkomen. Gebruikt u het kunstgras als bodembedekking in de tuin, dan is het aan te raden een ondergrond aan te brengen die gelijk is aan die voor straatwerk. Mocht uw kunstgras ondergrond weinig waterdoorlatend zijn, bijvoorbeeld bij zware klei- of leemgrond, dan is het verstandig de tuin vooraf te draineren.

Kunstgras kan zelfs op hellingen worden toegepast, zolang het een gelijkmatige glooiing betreft. Door temperatuurschommelingen zal het kunstgras zich vanzelf vormen naar de ondergrond. Als het een steilere helling betreft, is het raadzaam om in elk geval de bovenkant te verankeren.

Waterafvoer / Drainage

Wel moet er aandacht worden besteed aan de waterafvoer. Als u kunstgras in de tuin legt, moet de ondergrond vlak, stabiel en drainerend zijn. Wilt u een kunstgras op uw balkon of dakterras aanleggen, dan moet er gebruik worden gemaakt van drainagematten.

Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen over de aanleg van kunstgras? Neem dan gerust contact met ons op.

Ook interessant voor jou