Stappenplan kunstgras leggen

Zelf kunstgras leggen? Dat lijkt wellicht wat overweldigend als je het nog nooit eerder gedaan hebt. Je kunt je kunstgras laten leggen door een professional. Maar je kunt het ook prima zelf doen – mits je weet hoe je het moet aanpakken natuurlijk. Met het onderstaande stappenplan leg jij zelf je kunstgras aan!
kunstgrastype denver aan het water

Zelf kunstgras leggen

Stap #1: Bereid de werkzaamheden voor

Een goede voorbereiding is het halve werk, en dat gaat ook op voor zelf kunstgras leggen. Zorg daarom dat je de volgende spullen klaar hebt liggen voordat je aan de slag gaat:

  • De rollen kunstgras
  • Kruiwagen
  • Schep
  • Hark
  • Zand
  • Afreibak/wals
  • Onderdoek/stabilisatiedoek
  • Zelfklevende lijmband/kunstgrastape
  • Kunstgrashaken
  • Kunstgrasmes
  • Kunstgras bezem

Stap #2: Bereid de ondergrond voor

Gebruik de kruiwagen en de schep om bladeren, oud gras en andere vervuilingen te verwijderen. Vervolgens pak je de hark om de grond te egaliseren.

Stap #3: Leg het zand aan

Breng een zandbed van ongeveer 5 tot 10 centimeter dik aan. Je kunt hiervoor het beste vulzand gebruiken, dat ook wel bestratingszand wordt genoemd. Deze zandsoort heeft een groot dragend vermogen, waardoor het niet snel zal verzakken.

Stap #4: Vlak het zandbed uit

Het uitvlakken van het zandbed is heel belangrijk, omdat het kunstgras zich naar de ondergrond zal vormen. Door het zandbed in te wateren met de tuinslang zorg je dat het zand zich op een natuurlijke manier verdicht. Vervolgens dient het zandbed uitgevlakt te worden; voor het beste resultaat is een afreibak of wals aan te raden. Je zult merken dat zand altijd zo’n 20 procent slinkt tijdens het verwerken; als de laag die je overhoudt te dun is, moet je mogelijk nog een extra laagje zand aanbrengen.

Stap #5. Leg het onderdoek neer

Na het uitvlakken kan het onderdoek worden neergelegd en vastgezet. Dit onderdoek dient niet alleen om de groei van onkruid te voorkomen, maar ook om te zorgen dat het kunstgras stabiel blijft liggen als het in gebruik is. Het wordt daarom ook wel stabilisatiedoek genoemd.

Stap #6: Rol het kunstgras uit

Tijd om het kunstgras uit te rollen. Let daarbij goed op de richting waarin de grassprieten staan (de zogeheten vleug) en zorg dat eventuele plooien worden rechtgetrokken.

Stap #7: Verlijm de naden

Wanneer het oppervlak breder is dan de rol kunstgras en je dus twee stukken naast elkaar moet leggen, krijg je een naad. Snij van beide stukken 2 tot 3 centimeter af. Leg de stukken zorgvuldig tegen elkaar aan en controleer of de richting van de grassprieten bij beide stukken gelijk is. Is dat het geval? Sla het kunstgras dan deels terug en leg zelfklevende lijmband of kunstgrastape onder de naad. Leg het kunstgras zorgvuldig terug, druk het aan en wrijf het op. Hou er rekening mee dat het ongeveer een uur duurt voordat de lijm droog is.

Stap #8: Snij de randen af

Gebruik een scherp kunstgrasmes om uitstekende stukken kunstgras netjes langs de randen af te snijden.

Stap #9: Zet het kunstgras vast

Gebruik kunstgrashaken om het kunstgras vast te zetten. De haken dienen aan de randen van de kunstgrasmat te worden ingeslagen, steeds met ongeveer 50 centimeter tussenruimte.

Stap #10: Borstel het kunstgras op

Omdat het kunstgras op een rol is aangeleverd, zal het er wat plat uitzien. Gebruik een speciale kunstgrasbezem om het kunstgras op te borstelen.

 

Gefeliciteerd, je hebt zelf kunstgras aangelegd!

Ook interessant voor jou