Kunstgras Genemuiden

Meer dan de helft van de Nederlandse tapijtproductie en het overgrote merendeel van de productie van kunstgras vind plaats in Genemuiden. Het is dan ook een logisch gevolg dat het enige Nederlandse tapijtmuseum zich bevindt in Genemuiden.

Als u wilt weten hoe tapijt of kunstgras wordt gemaakt dan raden we u een bezoekje aan het tapijtmuseum in Genemuiden aan. Het productieproces is ongeveer hetzelfde als tapijt en in het museum ziet u hoe dit zich door de jaren heen heeft ontwikkeld.

De tapijtgeschiedenis is al eeuwen oud. De reden waarom de oorsprong plaats vond in Genemuiden is misschien wel de biezen die in die regio groeien. Hiervan werden biezenmatten gemaakt. In de 18e eeuw was Genemuiden dan ook het episch centrum van het vlechten van matten.

De kokosmatten waren de opvolger van de biezenmatten toen biezen schaarser weren. Net na de eerste wereldoorlog werden de eerste kokosfabrieken gesticht. Begin jaren zestig werd kokos ingeruild voor wol en nylon. Tot de jaren negentig was tapijt het belangrijkste product.

kunstgras genemuidenToen de marge op tapijt slonk werd er gestart met de productie van kunstgras. Deze nieuwe markt bracht weer nieuw elan met zich mee. De nieuwste generaties kunstgras worden geweven. In Genemuiden zitten ook een aantal bedrijven die productiemethode hanteren en zij zullen u vast en zeker te woord willen staan als u wilt weten hoe dit proces precies werkt. Het tapijtmuseum heeft ook een aantal bijzondere weefgetouwen in hun collectie.

Terug naar: kunstgras kopen.