Kunstgras leggen

Als u een goede doe-het-zelver bent, kunt u kunstgras leggen. Dit is echter wel afhankelijk van de soort die u kiest. De betere leveranciers zijn u uiteraard graag van dienst om de mat volgens de eisen en normen aan te leggen. Vooral in een tuin met veel hoogteverschillen of allerlei hoeken en bochten, is het raadzaam het door experts aan te laten leggen. Zoals gezegd zijn er twee mogelijkheden voor het aanleggen van uw nieuwe kunstgrasmat:

  • zelf aanleggen
  • aan laten leggen door de dealer

Laat u vooraf goed voorlichten over deze beide mogelijkheden zodat u de juiste keuze kunt maken. Hieronder meer over het aanleggen van uw kunstgrasgazon.

Kunstgras leggen | Kunstgras.nl

Kunstgras aanleggen

Als u overweegt om uw nieuwe mat zelf te gaan aanleggen, dan dient u zich het volgende te realiseren. Een goede doe-het-zelver kan het gazon in principe zelf aanleggen. Dit kost echter veel tijd en vergt de nodige voorbereiding. U dient eveneens over het juiste gereedschap te beschikken. Online zijn handleidingen voor het zelf aanleggen te downloaden. Bedenk wel dat de garantie discutabel kan worden als niet duidelijk is waardoor eventuele schade is veroorzaakt. Bovendien kunnen niet alle soorten en kwaliteiten kunstgrastapijt zelf worden aangelegd. Lees verder bij kunstgras aanleggen details (hieronder) over welke aspecten komen kijken bij het aanleggen.

Kunstgras laten leggen

U kunt er ook voor kiezen om uw nieuwe gazon te laten aanleggen door professionele installatieservice. Deze vakmensen verzorgen het gehele installatietraject. Zij beschikken over het juiste gereedschap en zorgen voor stabilisatie van de ondergrond, drainage en een keurige afwerking (eventueel met comfortlaag). De service wordt afgestemd op uw wensen. Het installatieteam heeft vele jaren ervaring en kan daardoor een hoogwaardige kwaliteit garanderen, ook voor bedrijven.

Kunstgras aanleggen details

In elke vorm

Kunstgras kan in allerlei vormen worden aangelegd. U kunt een speels gazon creëren. Denk bijvoorbeeld aan kunstgras in cirkels, halve cirkels en geometrische of andere onregelmatige vormen. Openingen kunt u aanplanten met fleurige bloemen, bomen of struiken. Informeer naar de mogelijkheden en laat u goed voorlichten over het aanleggen van bepaalde vormen. Soms is het beter om een expert de grasmat te laten aanleggen als u kiest voor aparte kunstgrasvormen.

Afwerking naden

De naden van uw kunstgrasgazon moeten nauwkeurig afgewerkt worden zodat er een dichte grasmat ontstaat. Bij het aanleggen moet vanzelfsprekend rekening gehouden worden met bomen, struiken en bestrating. Door vooraf goed na te denken over de wijze van aanleggen, wordt het snijverlies aanzienlijk beperkt. Kunstgras is verkrijgbaar in twee en vier meter brede rollen. De rollen moeten nauwkeurig gepositioneerd worden voordat ze aan elkaar worden gelijmd. Uw kunstgrasgazon krijgt een natuurlijke uitstraling als de lijmnaden goed verborgen worden. Intensief gebruik van het gazon kan ervoor zorgen dat naden losraken. Daarom is een correcte installatie van groot belang.

Ondergrond kunstgras

In principe is elke soort ondergrond geschikt. Zelfs op beton of over bestaande bestrating heen. De ondergrond moet altijd genivelleerd worden om beschadigingen aan het kunstgras te voorkomen. Onder het kunstgras hoeft – anders dan bij gewoon gras – geen dikke laag teeltaarde te liggen. De ondergrond moet wel stabiel, vlak en drainerend zijn. Als de tuingrond weinig water doorlaat omdat het bijvoorbeeld zware klei- of leemgrond is, dan is het verstandig om de tuin vooraf te draineren. Speciale drainage matten kunnen toegepast worden als kunstgras op een verharde ondergrond gelegd wordt. Kunstgras kan zelfs op hellingen worden toegepast, als maar sprake is van een gelijkmatige glooiing.

Door temperatuurschommelingen zal het kunstgras zich vanzelf vormen naar de ondergrond. Bij een steilere helling moet de bovenkant verankerd worden. Om aanspraak te kunnen maken op eventuele garantie, kunt u het beste de instructies van de fabrikant en leverancier opvolgen. Of de kunstgrasmat door professionals laten aanleggen.

Terug naar: kunstgras kopen.