De kwaliteit van kunstgras

Bij het kopen van kunstgras wil je uiteraard het mooiste gazon kunnen aanleggen. Maar wat maakt kunstgras nou eigenlijk van hoge kwaliteit? Er zijn verschillende factoren die de kwaliteit en prijs van kunstgras bepalen.

Wat bepaalt de kwaliteit van kunstgras?

Er zijn verschillenden aspecten waar je even op moet letten bij het aanschaffen van kunstgras. Deze aspecten bepalen namelijk de kwaliteit en ook de prijs van het kunstgras. Per kunstgras kan de kwaliteit namelijk veel verschillen, terwijl dat misschien op het eerste gezicht niet gelijk opvalt als je geen verstand hebt van kunstgras. Heel logisch natuurlijk, daarom helpen wij je bij het maken van de juiste keuze.

Kwaliteit bepalen

De kwaliteit wordt dus bepaald aan de hand van verschillende aspecten. De belangrijkste aspecten bespreken we hieronder individueel even.

• Natuurlijke uitstraling

Allereerst is het uiterlijk van het kunstgras natuurlijk het allerbelangrijkste! Hoe natuurlijker de uitstraling, hoe hoger de kwaliteit is. In sommige gevallen is dit echter niet het geval, zoals bij sportvelden. Hier ziet het kunstgras er niet per se natuurlijk uit, maar kan toch van hoge kwaliteit zijn. Dit komt doordat het voor een ander doeleinde gebruikt wordt. Bij Kunstgras.nl geven we je een indicatie van de hoe natuurlijk de uitstraling is op een schaal van 1 tot 5. Wil jij nou kunstgras die er heel erg natuurlijk uitziet? Kijk dan naar onze producten met een score van 4 of hoger wat betreft natuurlijke uitstraling.

• Poolhoogte

Ten tweede speelt de poolhoogte ook een grote rol in het bepalen van de kwaliteit. De vezelhoogte verschilt gemiddeld tussen de 20mm en 50mm. Voor verschillende toepassingen zijn verschillende vezelhoogtes gebruikt. In de tuin wordt er vaak gekeken naar een vezelhoogte van minimaal 30mm, terwijl er voor een balkon vaak tussen de 25 en 30mm wordt gebruikt.

• Zachtheid

Vervolgens is de zachtheid van het kunstgras ook van belang voor de kwaliteit van het product. Het kan namelijk heerlijk zijn om in de zomer met je blote voeten over het kunstgras te lopen. Ook voor de zachtheid van het kunstgras hebben we een indicatie van hoe zacht het kunstgras is op een schaal van 1 tot 5. Hoe hoger de score, hoe zachter het kunstgras.

 

Is het kunstgras ook duurzaam?

Veel mensen vragen zich af in hoeverre kunstgras nou eigenlijk ook duurzaam is. Kunstgras is namelijk zeker weten duurzaam in vergelijking tot echt gras. Zo hoef je kunstgras niet met water te sproeien zoals je wel met echt gras moet doen. Dit bespaart je enorm veel water na verloop van tijd. Daarnaast hoef je kunstgras niet te maaien, trimmen of verticuteren. Dit bespaart de CO²-uitstoot van de meeste moderne apparaten, die normaal gebruikt worden ter onderhoud van het gras. Apparaten als grasmaaiers en verticuteermachines werken meestal op elektriciteit of benzine namelijk. Bovendien bevat kunstgras zelf ook geen giftige stoffen, in tegenstelling tot echt gras waar verschillende soorten chemicaliën op worden gespoten. Zo is het hebben van kunstgras ook een veilige optie voor bijvoorbeeld huishoudens met kinderen en/of huisdieren.

Tot slot absorbeert kunstgras, in tegenstelling tot echt gras, geen regenwater. Hierdoor kan het regenwater worden afgevoerd door de kunstgrasmat heen, waarna het kan worden opgevangen. Dit opgevangen regenwater kan vervolgens weer worden gebruikt voor andere dingen, zoals het sproeien van het gazon. Tot slot kan kunstgras goed gerecycled worden. Je kunstgras gaat sowieso heel lang mee als het ook van hoogwaardige kwaliteit is. Over het algemeen zou kunstgras wel zo’n 25 jaar mee kunnen gaan. Bij ons krijg je in ieder geval 10 jaar garantie op UV-stabiliteit en kleurvastheid. Stel je gaat verhuizen, dan kan je het kunstgras ook gewoon meenemen naar je nieuwe huis! Is de kunstgrasmat uiteindelijk toch wel aan vervanging toen? Wij komen dan graag bij je langs om het op te halen. Op deze manier kunnen we elke onderdeel van het kunstgras recyclen.

Benieuwd naar onze
soorten kunstgras?