Kunstgras borstelen


kunstgras bezem

Als je recentelijk kunstgras hebt laten aanleggen, dan ziet het er schitterend uit. Je zult echter merken dat de kunstgrasvezels na verloop van tijd wat platter gaan liggen. Dit is normaal en bovendien heel gemakkelijk te verhelpen door je kunstgras af en toe even te borstelen. Maar hoe kun je dat het beste aanpakken, je kunstgras borstelen?

Hoe kan ik het beste mijn kunstgras borstelen?

Om te beginnen moet je zorgen dat je het juiste gereedschap in huis hebt. Kunstgras borstelen kun je het beste doen met een speciale kunstgras borstel. Er zijn verschillende uitvoeringen verkrijgbaar; welke het beste geschikt hangt vooral af van hoe groot je kunstgrasveld is. Bij zeer grote oppervlakken en commerciële toepassingen is een borstelmachine zeker het overwegen waard. Wat je in elk geval nooit mag doen, is een bezem of borstel met metalen borstelharen gebruiken. Deze kunnen de kunstgrasvezels namelijk beschadigen.

 

Behalve de kunstgras borstel is ook de manier waarop je die gebruikt van belang. We raden aan om de zogeheten ‘cross-brushing’ methode te gebruiken. Hierbij borstel je in feite tegen de richting van de kunstgrasvezels in. Dit zorgt ervoor dat ze weer in hun oorspronkelijke positie gaan staan en je kunstgrasveld er weer mooi en natuurlijk uitziet.

Hoe vaak moet je kunstgras borstelen?

Kunstgras borstelen is niet iets dat je wekelijks hoeft te doen; je doet het in principe alleen als jij vindt dat het nodig is. De frequentie is vooral afhankelijk van de toepassing en de manier waarop het kunstgras gebruikt wordt. Het spreekt voor zich dat een intensief gebruikt voetbalveld met kunstgras wat vaker geborsteld zal moeten worden, evenals kunstgras in de tuin waar de hele zomer een zwembad op heeft gestaan. Bij een gazon waar nooit iemand overheen loopt zal je misschien om de paar maanden even de borstel tevoorschijn halen. Maar ook het weer speelt een rol; na een periode van hevige neerslag is een goede borstelbeurt vaak wel nodig.

Tot slot

Kunstgras vereist aanzienlijk minder onderhoud dan echt gras. Af en toe even de bladeren en takjes wegblazen en het kunstgras borstelen is over het algemeen voldoende. Merk je op een gegeven moment dat de grasvezels wel érg snel plat gaat liggen? Dan is het raadzaam om het kunstgrasveldje voor het borstelen even opnieuw in te strooien met speciaal instrooizand. Dit is namelijk wat voor de stabiliteit in de kunstgrasmat en de natuurlijke uitstraling van de kunstgrasvezels zorgt.

greenland tuin

Ook interessant voor jou

Categorie: Algemene informatie